Повече от три часа и половина столичните общински съветници дискутираха точка първа от дневния ред - доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова за поемане на дългосрочен общински заем от 67 млн. евро за изграждане на трета фаза за оползотворяване на боклука - завод за преработка на RDF.

Въпреки стратегическата тема и безкрайните дебати докладът бе приет с 36 гласа "за", 16 -"против" и 6 "въздържал се" от общо 58 гласували общински съветници.

Преди започване на сесията на общинските съветници имаше промяна - допълнителната 6-та точка на Политическа група 5, която беше за отмяна на решението на СОС от 20 юли 2017 г., стана втора точка от дневния ред.

С този доклад Група 5 искаха да се намери алтернативен вариант на завода за изгаряне по RDF технология и да се създаде експертна работна група. Тази група  да избере технология, която ще бъде иновативна, екологично чиста и одобрена от всички столичани.

БСП скандализирани от СОС

БСП скандализирани от СОС

Решенията на СОС ще фалират ТЕЦ-София

Този доклад (на ПГ-5) не бе приет, а след гласуването общинските съветници сложиха противогази в залата. С това те заявиха, че се разграничават от мнозинството, приело доклада на Фандъкова.

 

"С подписа си аз поемам отговорност за този проект - изграждането на завода за RDF, както съм правила досега", заяви Йорданка Фандъкова още преди гласуването.

В началото на сесията председателят на групата на БСП в общината Калоян Паргов поиска отлагането на първа точка, тъй като тя е от ключово значение за София. Това не беше прието.

В подкрепа на доклада на Политическа група 5 се изказаха и от БСП, и от Реформаторите. Според социалистите, този проект няма да бъде икономически изгоден за столицата "но ние като общински съветници държим да защитим интереса на нашите избиратели", категорични бяха от БСП. Те смятат, че на столичани се дължи по-добра информационна кампания.

Вчера в СОС е внесено и удостоверение за започната подписка на граждани, които също са против изграждането на завода за RDF на площадка на Топлофикация в района на Централна гара.

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

СО бърза да одобри решението за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци

 

Според общинските съветници от ГЕРБ и зам.-кмета по екология Йоана Христова, изграждането на този завод няма да замърсява въздуха на София, а напротив - ще го направи по-чист.

В момента Столична община плаща 5 млн. лева на циментовите заводи за изгаряне на RDF. "След изграждането на тази инсталация цената на топлоенергията в столицата ще бъде по-ниска с 6%", каза зам.-кметицата Христова.

"Политическа група 5 предлага винаги програми и решения на проблемите. Надяваме се, че ще има чуваемост и решението в СОС няма да бъде взето силово, а експертно", каза съпредседателят на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев.

В доклада на тази група са посочили мотивите като сред най-важният от тях е неинформираността на столичани. На сесията те представиха алтернативни технологии на одобрената вече през юли 2017 г. Предложените инсталации ще започнат да функционират в Ротердам и др. европейски градове.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи

 

От 3-часовите дебати стана ясно, че със сигурност няма политически и обществен консенсус по проекта, което е било едно от първите условия на ЕК за финансирането на завода.

Общинският съветник от БСП Альоша Даков разкри, че за да получи информация и доклада на английски е трябвало да подписва декларация за секретност в дирекцията на столична община "Управление на отпадъците". От неговото изказване стана ясно, че от тази инсталация за RDF ще има опасен остатъчен продукт - пепел, която трябва да бъде карана в Сопот, Русе или Германия.

Марта Георгиева от Реформаторите в общината припомни, че ОВОС на проекта е все още в съда. Според Оценката за въздействие на околната среда ще има 12% по-голямо замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

180 000 т годишно от опасната пепел прави 493 тона на ден. Тя ще бъде извозвана от 2 камиона тип "Гондоли" от завода. Всеки камион ще изминава 24 км път за 38 минути, уточни зам.-кметицата по екология Йоана Христова.

"Няма прозрачност и докладите ги получаваме ден преди сесията. Колегата Альоша Даков потвърди това. Как очаквате софиянци да са информирани и да знаят какво се гласува днес в СОС", заяви представителят на Политическа група 5 Венци Мицов.

Гражданин е осъдил столична община за отказ за достъп до обществена информация във връзка с проекта за инсталацията, обяви общинският съветник от Реформаторите и блогър Иво Божков.