Във връзка с дългосрочен общински дълг в размер до 67 млн. евро и одобряване на документите, свързани с изпълнението на проекта по изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия чрез оползотворяване на RDF - трета фаза на територията на ТЕЦ - София, ПГ5 пуска анкета с въпроси за провеждане на референдум в столицата.

Според тях липсва достатъчно и адекватна информация сред обществеността, влиянието на инсталацията за изгаряне на RDF върху здравето на гражданите и околната среда. Липсва и становище на Административния съд в София, назначил експертиза, която да прецени до колко е безопасно разстоянието между бъдещата инсталация, предвидена да се построи на територията на ТЕЦ - София и жилищните сгради.

Фандъкова черпи варшавски опит в горенето на отпадъци

Фандъкова черпи варшавски опит в горенето на отпадъци

В полската столица има и завод за механично-биологично третиране на отпадъци

Най-сериозният аргумент според ПГ5 е, че няма актуален и подробен анализ на всички възможни алтернативни технологични решения за оползотворяване на RDF. Реализирайки този проект, ще се увеличи дълга на Топлофикация на 800 млн., допълват те.

"От тази инсталация ще има токсична пепел, която ще се извозва с камиони. Ако се окаже, че боклукът в София е недостатъчен за инсталацията ще трябва да внасяме боклук. Освен фини прахови частици ще има и токсични газове", коментира Славчев, съпредседател на ПГ5.

ПГ5 внася доклад за отмяна на решение на СОС за завода за изгаряне на отпадъци

ПГ5 внася доклад за отмяна на решение на СОС за завода за изгаряне на отпадъци

Те са категорично против, тъй като не са предложени и разгледани други технологични, съвременни и екологично чисти решения

Разумното решение е да се спре изграждането на инсталацията и ако трябва проектът да се забави с година, но да се избере най-ефективната, най-екологичната и финансово изгодна технология. "Има алтернативи и решения, за които дори няма да се налага СО да взима кредит. Ние от ПГ5 искаме да защитим обществения интерес на столичани", допълва Славчев.

ПГ5 заедно с други общински съветници внасят доклад следващата седмица за провеждане на референдум. В началото на седмицата ще продължат с разговори и консултации с други политически групи и общински съветници от СОС.

Горенето на боклук в София – и опасно, и скъпо, убеждават Г5

Горенето на боклук в София – и опасно, и скъпо, убеждават Г5

Референдум за управлението на отпадъците искат общинските съветници

ПГ5 предоставят въпроси, които не са окончателни за референдума, но отговорите ма гражданите ще дадат насока за конкретни въпроси, както и насока за работата им в СОС:

  1. Одобрявате ли Топлофикация София ЕАД да изтегли заем от 67 млн. евро за строежа на инсталацията за изгаряне не на RDF?
  2. Одобрявате ли инсталацията да се построи на територията на ТЕЦ - София (до централна гара)?
  3. Одобрявате ли идеята инсталацията да се построи на площадката на с. Яна (където се намира и завода за преработване на отпадъци)?
  4. Одобрявате ли подобно решение да бъде взето от СОС без квалифицирано мнозинство (квалифицирано мнозинство представляват 2/3 или 45 от гласувалите "ЗА" общински съветници)?
  5. Одобрявате ли да бъдат разгледани други алтернативи на технологични решения за изграждане на инсталация за оползотворяване на RDF?

Анкетата може да бъде попълнена ТУК.