София не трябва да гори боклук. Това е категоричното становище на общинските съветници в Столичния общински съвет от "Група 5".

Според тях намерението на Столична община и столичната Топлофикация да изгарят отпадъци в ТЕЦ-София е рецепта за опасно и скъпо разхищение на енергия, суровини и обществени средства.

Общината не отчита положителните развития в еврозаконодателството за управление на отпадъците, нито пък най-добрите практики на страни като Италия, Словения, Белгия.

При силно замърсения въздух на София още един източник на фини прахови частици (ФПЧ), азотни оксиди, тежки метали и други вредни вещества е съвсем ненужен.

Дори и най-модерните филтри пропускат замърсяване.

Припомняме обаче, че столичната кметица Йорданка Фандъкова е на друго мнение. Според нея се изнасят неверни данни по отношение на инсталацията за горене на битови отпадъци в София.
По думите на кметицата инсталацията за горене на отпадъци е подкрепена от Европейската комисия. Това обаче станало чак през 2012 година. Проектът се разработвал няколко години, като по него работила една от най-големите компании в тази сфера.

Фандъкова заяви и че във Виена има 4 подобни инсталации. Едната от тези инсталации била в центъра на града и даже била туристическа атракция.

Фандъкова защитава инсталацията за горене на отпадъци в София

Фандъкова защитава инсталацията за горене на отпадъци в София

Във Виена имало 4 такива инсталации, едната даже станала туристическа атракция

Според общинарите твърденията на Столична община, че ако горим, няма да депонираме отпадъци, са неверни, защото при изгарянето остават около 25% пепел и шлака, които трябва да бъдат депонирани.
Част от тази пепел е токсична и трябва да се депонира в отдалечени специални депа за опасни отпадък в Германия, което значително повишава разходите и риска от транспортни инциденти.

Като пример Ивайло Хлебаров от "За земята" посочи местната управа в Тоскана, която е отхвърлила идеята за подобна инсталация. Хлебаров се обяви за разделно събиране на отпадъци и компостиране. Разделното събиране трябва да води до поне 50% рециклиране, смята Хлебаров.

Столична община отказва рециклирането и разделното събиране на отпадъци. ЕС предлага нови цели при управлението на отпадъци -задължително разделно събиране, 65% рециклиране до 2030. Ако се направи инсталация, няма да може да се постигне тази цел. Оперативните разходи по инсталацията са предимно за смяна на филтри, резервни части и те не са включени във финансирането на проекта, по думите на Хлебаров.

Общинският съветник Симеон Славчев обясни, че на Столична община са представени възможни алтернативи. Чуваемост обаче няма. Един от основните проблеми е липсата на информация, коментира той. "Не бяхме чути. Тази кауза е кауза на всеки един от нас, няма да спрем до тук", закани се общинарят.

Светослав Витков пък посочи, че партийните интереси са под гражданските интереси. По думите му общинските съветници са били поставени в ситуация на едно бързо гласуване. Витков заяви, че не е убеден в правилността на избора, който е направил Столичният общински съвет. Той настоява общинарите да внесат в СОС искане за провеждане на местен референдум как да се управляват отпадъците на София.

Припомняме, от Демократична Бъглария също поискаха в София да се проведе местен референдум относно изграждането на инсталацията за горене на отпадъци.

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Събирането на подписи в подкрепа на гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започва на 8 май

Не се ли смесва състоянието на боклука и състоянието на Топлофикация, попита и Венци Мицов. Той подчерта и че по важни въпроси гражданите нямат достъп до информация, както и това, че самите те са загубили доверие в СОС. Гражданите се чувствали прецакани, по мнението му.

Съветниците са притеснени, че не се търсят най-добрите решения за града. Чрез изгарянето ще се унищожат десетки хиляди тонове ценни суровини, които биха могли да се рециклират и да бъдат използвани за производство на биогаз и да носят приходи, вместо разходи. Ако проектът не бъде променен, реализирането му не само ще противоречи на европейските политики, но и ще представлява разхищение на публични средства.

Припомняме, че тази вечер от 18.30 часа се организира протест пред Столичния общински съвет именно срещу изграждането на инсталацията за горене на боклук.

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

СО бърза да одобри решението за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци