Изнасят се неверни данни по отношение на инсталацията за горене на битови отпадъци в София. Това заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите на кметицата инсталацията за горене на отпадъци е подкрепена от Европейската комисия още през 2012 година. Проектът се разработвал няколко години, като по него работила една от най-големите компании в тази сфера.

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

Инсталацията за горене на отпадъци в София цели да налее пари в "Топлофикация"

СО бърза да одобри решението за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци

Фандъкова подчерта, че грижата за околната среда е изключителна грижа на Столичната община.

Според Фандъкова във Виена има 4 подобни инсталации.
В центъра на града също имало такава инсталация за горене на отпадъци, която даже била туристическа атракция.

Столичният кмет обясни и че в завода край село Яна се отделя всичко, което може да се отдели. В момента там се депонирали 16% от отпадъците, при положение, че преди няколко години се депонирали 100% от отпадъците.

ПГ5 внася доклад за отмяна на решение на СОС за завода за изгаряне на отпадъци

ПГ5 внася доклад за отмяна на решение на СОС за завода за изгаряне на отпадъци

Те са категорично против, тъй като не са предложени и разгледани други технологични, съвременни и екологично чисти решения

Фандъкова коментира и предвидените ремонти и инвестиции в София за тази година. По думите ѝ абсолютен приоритет на СО сега са инвестициите в образованието, училищата и детските градини. И резултатите били показателни - въпросът с нуждата от строеж на нови детски градини е поставен и в София в момента се изграждали 92 нови сгради. "Увеличихме местата с над 16 000", допълни Фандъкова.

Тази година ще бъдат готови още три нови детски градини.

В предучилищното образование достигнахме обхват на 98% от децата. В много райони има свободни места, затова сега се съсредоточаваме в отделни райони, в които няма училища и детски градини, заяви още кметицата.

Хиляди деца без място в столичните детски градини след първо класиране

Хиляди деца без място в столичните детски градини след първо класиране

Намаленият брой на децата в яслените групи допълнително натоварва системата

В навечерието на 24 май Фандъкова посочи и че предстои тази година 17 училища и детски градини да бъдат модернизирани.

В тази връзка столичният кмет коментира и спора с въпроса от матурата по БЕЛ, която се проведе на 21 май. Фандъкова е на мнение, че въпросите трябва да бъдат еднозначни, така че учениците да не се подвеждат.

Относно ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и ситуацията в района като цяло Фандъкова коментира, че екипът на Иванчева трябва да успокои ситуацията там. Надявам се, кметът на района да се мобилизира и да реши проблемите там, допълни Фандъкова.

Тя подчерта и че към момента Иванчева е в отпуск, но тази ситуация не може да продължава, защото се отразява върху работата на общината и администрацията в "Младост".

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Арестът на Иванчева вдигна огромна вълна, която всеки опитва да яхне по различен начин