Протест в защита на паметника "Альоша" се провежда в Пловдив. Бранителите на съветския монумент се събраха пред сградата на общинския съвет, където днес трябваше да се разглежда предложението за преместване на паметника, но точката бе изключена от дневния ред.

Протестиращите са против преместването, тъй като според тях монументът е символ на града и мястото му е горе на хълма.

Предложението "Альоша" да бъде преместен в музея на социалистическото изкуство дойде от общинските съветници от ПП-ДБ, които настояха това да се случи до края на годината. В същото време от "Има такъв народ" настояха за провеждането на референдум.

По думите на общинския съветник от ПП-ДБ Владимир Славенски основният мотив за предложението е, че паметникът "Альоша" символизира тежък за България период в българската история. По думите му точката ще бъде разгледана, след като община Пловдив изготви финансово и техническо становище как ще стане реконструкцията и преместването. Славенски уточни, че двете предложения за референдум и преместване са комплектовани.

В началото на днешното първо заседание за годината на Общински съвет - Пловдив бе прочетена нарочна декларация от представители на БСП. В нея се настоява за съхраняване на историческата ни памет.

До протестиращите отвън застанаха народните представители от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин, Иван Петков, Манол Генов, Иван Ченчев и Георги Свиленски. Всички присъстващи заявиха, че са готови за общи действия, с които да покажат, че с разрушаване и заклеймяване на паметници не може да се постигне обществено единство.

Гражданите на Пловдив заявиха, че ще бранят монумента докрай. Пред сградата на общинския съвет има засилено полицейско присъствие.

"Никога няма да простим": Русия скочи срещу премахването на Альоша в Пловдив
Обновена

"Никога няма да простим": Русия скочи срещу премахването на Альоша в Пловдив

Руските депутати обявиха предложението за "предателство на общата ни победа" през ВСВ

"Трябва да запазим българската памет и българската история и да се противопоставим на опитите да бъдат рязани паметници с флекс, да бъде демонтирана българската история."

Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ - Мая Манолова, която също се присъедини към протеста.

Манолова е категорична, че Пловдив няма да е същият, ако бъде позволено премахването на паметника "Альоша", както София не е същата след демонтажа на най-високите скулптури от Паметника на Съветската армия.

Мая Манолова призова за обединение на всички демократично мислещи хора срещу сглобката.