От най-високо започна реалния демонтаж на фигурите от Паметника на съветската армия.

Така първо падна най-високо издигащия се автомат в ръката на съветския войник.

Тази част от фигурата бе отрязана с флекс. В късния следобед бяха премахнати и първите фигури на монумента, съобщи БНТ.

Тази сутрин започна подготовката за демонтирането на паметника, известен като МОЧА сред софиянци. Със заповед на областния управител Вяра Тодева бе разположена техника и отново бе изградено скеле около монумента. Полиция пазеше както самия паметник, така и работници, които дойдоха да изпълнят задълженията си.

С това започва демонтажът на монумента, който се извисява над столицата и съдбата му разделя както политически партии, така и граждани.

Започна демонтажът на МОЧА
Обновена

Започна демонтажът на МОЧА

Фигурите ще бъдат свалени, реставрирани и после...?

Експертно становище е установило, че Паметникът на Съветската армия е опасен за гражданите. Монументът е нацепен по цялата дължина. Скулпторът Марин Марков, изготвил становището, обясни че при монтажа на паметника е налят бетон в основата и краката на фигурите, което по естествен начин ги разрушава - от влага и леда през зимата.

И днес около паметника се събраха негови защитници, предимно от партиите БСП, "Възраждане" и Левицата, но и привърженици на събарянето му. Имаше е леко напрежение, което по-късно бе определено от депутата Георги Свиленски като "атака" и "агресия".

Много хора дойдоха и просто да наблюдават процеса.

Не мина и без реакция от Москва, където не за първи път коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

България отново избира грешната страна на историята

 

Няколко пъти Столичният общински съвет е гласувал решение за премахването на МОЧА, но решенията се мотаят между СОС, Столична община, Областната управа и Министерски съвет. Последното такова решение бе гласувано от предишния местен парламент, който въпреки мнозинството на ГЕРБ този път се реши в полза на премахването, явно под натиска на обществените настроения, свързани с войната, която Русия започна срещу Украйна. От там решението бе потвърдено и в Министерски съвет относно собствеността и съответно отговорността, която е в ръцете на областния управител.

Съдбата на Паметника на съветската армия от десетилетия поражда напрежение, като има и сформиран инициативен комитет, който настоява за неговото премахване.

В годините назад Паметникът на съветската армия не веднъж е ставал обект на граждански акции с изразяване на политически и идеологически възгледи. Много от тези акции повече усмихваха софиянци с модерността и актуалността си. Имаше обаче и случаи на арестувани деца, заради драскане по паметника.