Гражданите на Пловдив вече ще могат да избират своя домашен любимец по снимки, които са публикувани на сайта на общината, съобщи plovdiv24.

Снимките на кучетата, настанени в Общинския приют за безстопанствени животни - Пловдив, могат да бъдат намерени на следния адрес: http://www.plovdiv.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=559&Itemid=578

При вземане на куче се заплаща 6 лв. за издаване на ветеринарен паспорт и маркиране на питомеца. Приюта може да се посети всеки работен ден от 10 до 13 и от 14 до 16 часа.

Собствениците на домашни кучета трябва да заплатят до края на март таксата за притежаване на куче. Размерът на годишната такса, която е определена от общинския съвет, е 20 лева.

Собствениците на вече регистрирани в районната администрация по местоживеене домашни кучета, заплащат пълният размер на таксата, а ново регистриращите се - заплащат една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването.

Кастрираните кучета са една от категориите, които са освободени от заплащане на "Такса за притежаване на куче", а за кучета с поставен микрочип не се заплаща таксата за първата година от неговото регистриране.

Другите категории кучета, за които собственикът е освободен от заплащане на такса са кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от Българския червен кръст, ловни кучета.

Дори кучето да попада в някоя от категориите, то трябва да бъде регистрирано. Документите на домашния любимец трябва да се носят задължително при разходки.