Пловдивчани са недоволни, че е започнало строителството на паркинг, без да са били предупредени. Те изразиха възмущението си в писмо до медиите, в което поставят и няколко въпроса, на които очакват да получат отговор.

Строителните дейности на ул. "Густав Вайганд" (до Гроздовия пазар) са започнали през януари. Местните жители нито са били предупредени, нито пък мнението им по въпроса е било поискано.

Работници с багер премахнали плочките и изкопали пръстта на половината от широчината на северния тротоар. От тях живущите разбрали, че ще се прави платен паркинг, на който автомобилите да паркират напряко.

Районът е силно замърсен от трафика и хората са притеснени, че заради паркинга, количеството вредни газове във въздуха, шума и вибрациите ще се увеличи рискът от развитие на заболявания. Те смятат също, че ще имат проблем къде да паркират собствените си автомобили, а имотите им ще се обезценят.

Пловдивчаните обсъждат дали при установяване на по-конкретни нарушения да сезират омбудсмана, неправителствени организации, съдебната и държавната власт.

Те настояват да получат отговор на въпроса защо, след като от десетилетия се знае, че липсват достатъчно места за паркиране в центъра, община Пловдив не е решила този проблем радикално. "Тъй като се знае, че в центъра е пълно с подземни археологически ценности и не е удачно да се строят големи подземни паркинги, защо общината не е изградила надземни паркинги, на собствени или закупени за целта терени, подобни на този, който е направен в Международния пловдивски панаир", питат още местните жители. Според тях за изграждането на такива наземни съоръжения може да послужат средствата от паркирането в "Синя зона".

Те също искат да узнаят кой е изпълнителят на строителните дейности и дали е избран прозрачно. Друг поставен от местните въпрос е колко ще струват тези дейности на данъкоплатците и дали са оправдани от икономическа, социална и екологична гледна точка.

Четвъртият поставен въпрос е дали е вярно, че в случая има частни икономически интереси и частна фирма ще стопанисва паркинга.

Недоволните жители на квартала се надяват общината да отмени нежелания от тях проект за паркинг. Те искат досегашната линия на тротоара да бъде възстановена.