Проверка за спазване на инструкциите за безопасен труд в предприятията и местата за производство и съхранение на оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия е разпоредила Пловдивската апелативна прокуратура. 

Ще бъде извършена проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район. Той включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали и съответно ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона - Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи - дирекциите "Инспекция по труда" и на Областните дирекции на МВР.

Припомняме, разпореждането на проверката идва след вчерашния инцидент в завод "Арсенал" в Казанлък, при който загинаха трима души, а четвърти беше тежко ранен. 

На този етап не могат да бъдат посочени причините за аварията, води се разследване по линии и на човешка грешка и на техническа неизправност.

И трите жертви от "Арсенал" със стаж от 8 до 15 години в завода

И трите жертви от "Арсенал" със стаж от 8 до 15 години в завода

Огледите на място продължават

Целта е да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по горепосочените два закона и издадените на тяхна база подзаконови нормативни актове.

Проверката трябва да приключи до един месец.