Студио Боеле Павел Пфайлър от Чехия ще строи пешеходния мост, който ще свързва двете части на Южния парк в София. Днес официално бе обявен победителят.

Главният архитект Здравко Здравков благодари на посланика на Дания, който е помагал в процеса.

Международното участие, включително от Дания, Сърбия и Истанбул дава висока класа на проекта, по думите му. Няколко проекта са дисквалифицирани.

22 проекта са подадени общо. Работата на комисията по оценката е вървяла в делови порядък. Работата на журито е приключила вчера в 17.00 часа.

Журито е убедено, че е избрано най-красивото решение за свързване на двете части на Южния парк. Това свързване ще де осъществи без прекъсване на пешеходния преход.

Дизайнът на моста е семпъл и ефективен без голяма намеса в градската среда, според международното жури. Всички проекти ще бъдат публикувани на страницата на направление "Архитектура и благоустройство" на СО.

Проектът няма да компрометира съществуващата растителност, увери още веднъж арх. Здравков. Проектът дава достъпна среда за майки с колички и хора с увреждания. Предстои подготвянето на подробен устройствен план, за да се придобие терен за свързването. В рамката на следващата година да си напишем домашното, каза още той. През 2023-2024 трябва да започнат дейностите.