Столичната управа спешно прекратява свое решение от 28 юли тази година за учредяване на безвъзмездно право на строеж на частно училище в кв. "Лагера". Това става, след като жителите на района обявиха, че излизат на протест срещу строежа.

С въпросното решение от лятото СОС променя характера на имота от "публична" в "частна" общинска собственост и учредява безвъзмездно право на строеж на "Дани Партнърс" ЕООД за частно основно училище "Томас Едисон".

Докладчик тогава на заседанието на СОС е бил кметът на Красно село Христо Апостолов.

Именно той сега започва процедура за прекратяване на решението. Действията му са съвместни с главния архитект на София арх. Здравко Здравков, обсъдени са и се подкрепят от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, в чието присъствие, впрочем, е разрешен строежът. Докладът ще бъде внесен за ново обсъждане в Столичния общински съвет.

С новото решение теренът остава публична общинска собственост и няма да бъде предоставен за строителството на частно училище. Предстои теренът да бъде преотреден от терен за  строителство на училище в терен за зелени площи.

Според решението от 28 юли правото на строеж трябва да е реализирано в срок от 3 г., считано от датата на издаване на разрешителното за строеж.

"Дани партнърс" е създадено през 2014 г. с капитал 500 лв. Негов едноличен собственик и управител е Марин Милев Маринов. Предметът на дейност според съдебната регистрация е "детска градина - експлоатация, организация и всички други дейности свързани с детската градина и незабранени от закона".

Не е ясно дали единствено гражданският протест е причината столичната управа в спешен порядък да отменя сдвои решения.

В интернет има петиция: "Да спасим кв. ЛАГЕРА! НЕ на застрояването на зелените площи, детските и спортни площадки в квартала".

В социалната мрежа коментарите на жителите на столичния квартал "Лагера" са следните:

"СОС ще дава едно старо футболно игрище и прилежащи зелени площи на някакви тупани да строят частно начално училище - БЕЗВЪЗМЕЗДНО И БЕЗСРОЧНО!!!! ударете едно подписче на петицията да не вземе да им приседне!".

Под поканата има следния коментар: "Не живея в "Лагера", но ще се включа в подписката! Това е грабеж".