Подготвя се временна организация на движението по околовръстния път на Видин която намали рисковете от катастрофи, свързани с трафика към Дунав мост 2. Проектът ще бъде изготвен в рамките на един месец. Решение за това е взето на среща за пътната безопасност при премиера Николай Денков, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Предвижда се в тъмната част на денонощието да се затваря една от лентите на околовръстното шосе на Видин и там да се организира зона за временен престой на тежкотоварните автомобили. Временната организация ще е в сила през летните месеци, когато движението към моста между България и Румъния е особено интензивно. До изпълнението на проекта за трафика ще следят на място екипи на МВР, ИА "Автомобилна администрация" и Националното тол управление.

До края на септември ще бъдат изградени разделители между посоките на движение в три пътни участъка с повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия, каквото са поставени в Кресненското дефиле. Ще бъдат монтирани гъвкави ограничители по оста на пътя и ще бъде положена непрекъсната пътна маркировка с червена боя и плътни бели линии от двете страни. Въпросните участъци са от пътя между Русе и Велико Търново на територията на областите Русе и Велико Търново и от Прохода на Републиката в областите Велико Търново и Стара Загора. Те са избрани от Агенция "Пътна инфраструктура" предимно заради регистрираните там челни удари вследствие на неправилно изпреварване.

Два камиона се удариха челно на главен път Е-79 край Видин

Два камиона се удариха челно на главен път Е-79 край Видин

Двамата водачи са настанени в болница, единия е с опасност за живота

По график продължава и т.нар. "всеобхватен контрол" по пътищата, в който участват шест институции. За последния месец той е обхванал 14 области в страната. Данните от съвместните ще бъдат обобщени и анализирани, за да се предприемат допълнителни мерки за превенция на инциденти и пътна безопасност.

Румъния се задейства за пускането на ферибота между Русе и Гюргево

Румъния се задейства за пускането на ферибота между Русе и Гюргево

Ангажимент за това е поет при посещението на Денков в Букурещ