В широкия център на град Варна предвиждат изграждане на паркинг за няколкостотин коли, стана ясно след днешното заседание на общинската комисия по "Собственост и стопанство", съобщи БНР.

Общинарите се съгласиха Община Варна да поиска от държавата имот за безвъзмездно управление. Теренът е с площ от около 7 дка и се намира между улиците "Парижка комуна", "Никола Даскалов", "Никола Кънев" и "Д-р Пискюлиев". Върху този имот трябваше да бъде изградена нова Съдебна палата на Варна.

Сега право да управлява парцела има Висшия съдебен съвет. До реализиране на инвестиционните намерения на административния орган имотът може да бъде обособен за обществен паркинг. Много близо до мястото има жилищни блокове и нов паркинг би облекчил паркирането в района.

Кола пропадна в голяма дупка във Варна

Кола пропадна в голяма дупка във Варна

Няма пострадали хора

На днешното заседание на комисията бяха одобрени и пазарни оценки на общински имоти и бе решено да се провеждат публични търгове. Съветниците от "Демократична България" отказаха да гласуват предложенията на кмета за допълване на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост.

"В икономическа криза никой не продава, най-малкото не могат да се постигнат офертите, които цели всеки един продавач. Сега не е моментът да се продава", аргументира се Мария Дойчева от "Демократична България".

В отговор Стилиян Иванов от ГЕРБ заяви, че "Община Варна не продава тези имоти на всяка цена. Оценител е дал пазарна цена, над която имотът може да бъде продаден", каза Иванов.

Условна присъда получи румънецът, блъснал и убил дете във Варна

Условна присъда получи румънецът, блъснал и убил дете във Варна

Присъдата подлежи на обжалване

Според заместник-кмета Пейчо Пейчев информира, че "нито един от инвестиционните проекти на община Варна до момента не е спрян. Изпълнението им върви по план, затова приходната част от бюджета трябва да се изпълни на 100%."

Припомняме, от Националното сдружение на общините /НСОРБ/ решиха да се вдигне мораториумът върху продажбата на съсобствени идеални части върху имоти, за да се даде възможност да се строи върху общински терени. По този начин общините ще компенсират загубите от коронавируса.