Министърът на транспорта Александър Цветков посети морската база в Слънчев бряг.

Целта на визитата му е да инспектира как се спазват разпоредбите на Наредбата, която регламентира плаването на яхти, лодки, джетове и други плавателни средства, използвани за спорт, туризъм и развлечения.

До този момент не е имало подобен нормативен акт и на практика това е първият летен сезон, през който новите разпоредби ще действат, съобщиха от министерство на транспорта.

Контролът е изключително засилен и няма да бъде допуснато водните атракционни да застрашават сигурността на летовниците, посочи по време на проверката Александър Цветков.

На присъстващите бе показано какво трябва да има всяка регистрирана морска база, за да отговаря на новите изисквания.

Тези изисквания налагат в базата да са налице обособени коридори, по които джетовете и другите плавателни съдове да влизат на безопасно разстояние от къпещите се, да е обособен специален пулт, който позволява плавателните съдове да бъдат дистанционно спирани от брега.

Допълнителна мярка, която е въведена, е всички джетове задължително да бъдат регистрирани, каза още министър Цветков. По този начин всеки гражданин ще може да подаде сигнал на тел. 112 за извършено нарушение, а собственикът на джета да понесе наказанието си.

Контролът на базите ще се осъществява съвместно от Изпълнителна агенция „Морска администрация" и Гранична полиция, а глобите за нарушителите ще са между 1000 и 3000 лева., стана ясно по време на проверката.