Гонка на три гуми в центъра на Варна е спретнал пиян варненец в ранния следобед на 1 януари. За случката от вчера в 15.25 часа разказват от пресцентъра на МВР - Варна, а рисковият и за обикновените граждани сюжет започва от рутинна полицейска проверка улица "Прилеп" в посока село Каменар на лек автомобил БМВ с варненска регистрация.

Шофьорът първоначално намалил, но като наближил полицейския служител дал газ, с рязка маневра избегнал риска да удари полицая и избягал към Каменар. Патрулът сигнализирал по радиостанцията за опасната маневра на автомобила.

Половин час по-късно същият автомобил е забелязан по бул. "Осми приморски полк" в посока центъра на Варна. Отново като видял полицаите, шофьорът отначало рязко намалил, но после скоростно навлязъл в лентата на насрещното движение към кв. "Виница", опитвайки се да осуети отново проверка. Опитал се да премине между два успоредно движещи се автомобила, като едновременно ги блъснал странично и продължил към бул."Левски", връщайки се в лентата към центъра. 

И в двете блъснати коли за щастие няма пострадали. След удара, от БМВ-то се разхвърчали елементи.

Полицейският екип е повикал за помощ и допълнителен екип. Тогава започнало и преследването на БМВ-то с звуков и светлинен сигнал, тъй като бул "Левски" е един от оживените и централни за Варна и имало реална опасност за живота на случайни хора.

Именно тогава полицаите забелязали, че бягащият автомобил е без предно дясно колело, а ламарина от калника стърчи извън купето. Въпреки повредите, водачът не спрял, продължил бързо и рисково между другите коли, като изпреварвал от ляво и от дясно.

Настигнат е и въпреки настоятелните знаци да спре, той отново не се подчинил, като с маневра в ляво се опитал да изблъска служебния автомобил към мантинелата на бул."Левски". Преди кръстовището с ул."Дубровник", за да сложи край на рискованата ситуация в гъсто населен жилищен район, полицай от автопатрула произвел изстрел със "стоп" патрон по предното ляво колело на БМВ-то, като след това водачът спрял близо до спирка "Дубровник".

Шофьорът и спътникът му са задържани, въпреки че са оказали съпротива. Шофьорът е тестван с дрегер, който е отчел употреба на алкохол, но от МВР-Варна не посочват нивото на промилите. 

Нито един от двамата задържани няма наранявания от причинения преди това пътен инцидент.

Водачът на автомобила - 22-годишен и спътникът му, на 24 години са криминално проявени, като шофьорът е и осъждан по чл. 343Б, ал. 3 (управление на МПС след употреба на наркотици). Самият автомобил е бил откраднат от техен познат.

По случая са образувани две досъдебни производства.