Не по-малко от 120 нерегламентирани сметища има на територията на страната, заяви пред БНР председателят на политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев.

Георгиев предупреди още, че липсата на ефективен контрол от страна на екоминистерството превръща някои регионални екоинпекции във феодални владения.

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

До 23 август трябва да бъде извършен обход на всички съоръжения

"На територията на Видин не се горят отпадъци, но се горят гуми. В града с най-голяма замърсяемост на фини прахови частици бездейства регионалната инспекция в Монтана, нещо повече - прикрива тези нарушения. По същия начин действат в Перник, по същия начин действат в Хасково, не знам точно каква е ситуацията в Стара Загора, но и там също се оформя голям проблем. Така че министерството трябва да реагира, защото наистина това се оформя като много голям проблем", каза той.

И сметището в Перник пламна

И сметището в Перник пламна

Пламъците на старото сметище в Перник са избухнали днес около 14 ч.

Емил Георгиев смята, че построяването на новото регионално депо за преработка на отпадъци край дупнишкото село Джерман на 200 метра от магистралата ще доведе до екокатастрофа. Вина за това по думите му ще носят Министерството на околната среда и водите и общинските власти в Дупница.

"Темата за отпадъците, а оттам за нерегламентираните сметища, става все по-актуална. Особено след пожара на АМ "Струма" в района на Дупница и това беше неминуемо, защото тоновете отпадъци се складират под магистралата със знанието на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и на регионалната инспекция. Говорейки за доведеното от отпадъци под магистралата, няма как да не споменем за задаващата се нова беда в района на Джерман. Аз и моите колеги от "Екогласност", от години алармираме...", коментира още Георгиев пред БНР.

Припомняме, че от началото на годината 33 пъти са горели сметища в страната.