Близо 500 украински бежанци, настанени в хотели в Кранево, излязоха на мирна демонстрация. Те протестират срещу предстоящото им преместване в държавните бази, информира БНР.

По думите на организаторът на протеста Оксана Арленко, бежанците не знаят каква ще бъде съдбата им след няколко дни, когато приключва програмата за настаняването им в хотелите. Тя добави, че украинците не желаят да бъдат местени, а да останат където са в момента и да се интегрират.

В хотелите на курортното село в община Балчик са приютени около 1000 души. От Областния кризисен щаб в Добрич посочиха, че в областта няма подходящи държавни бази за настаняване на украинските бежанци.

По данни на БЧК Добрич в хотели в областта са приютени около 2000 украинци. В момента се изпълнява програмата за зимно подпомагане с нехранителни продукти.

Припомняме, че решението за преместването на украинските бежанци от хотелите в държавните бази бе взето от служебното правителство в края на октомври. Това породи вълна от недоволство сред потърсилите закрила у нас. Украински бежанци организираха протести в Слънчев брягЗлатни пясъци и Приморско, за да изразят несъгласието си с това решение.

БЧК подпомага 20 000 украински бежанци с продукти за зимата

БЧК подпомага 20 000 украински бежанци с продукти за зимата

Кампанията е на БЧК и Върховният комисариат на ООН за бежанците