Нов случай на африканска чума по свинете е констатиран Русенско, съобщава БГНЕС.

Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Положителната проба е установена при отстреляно диво прасе между селата Пепелина и Широково в община Две могили. На Изпълнителната агенция по горите вече е издадена заповед, с която са определени съответните зони за забрана. Месото от отстреляното животно е иззето и загробено, а на мястото е извършена дезинфекция.

На срещата стана ясно и че през миналата седмица е постъпил сигнал за отглеждани домашни прасета в квартал "Средна кула" в Русе. След проверка на място обаче животни не са били открити.

До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата

До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата

И за кокошарника се налага индивидуален план за биосигурност

Заключителната дезинфекция в свинекомплекса в село Голямо Враново вече е приключила. В понеделник от Агенцията по храните са взели проби, които да проверят ефекта от нея. Предстои да станат ясни резултатите, след което цялата процедура ще приключи съгласно действащите указания и разпоредби.

Припомняме, новината за поредния случай на чума по свинете у нас съвпада с публикуването на предложенията на МЗХГ за нови мерки за биосигурност, според които в задния двор ще може да се отглеждат до 3 прасета.

Вчера стана ясно, че в Монтанско са установени два нови случая болестта. Дни по-рано в Шуменско също бяха регистрирани два нови случая на африканска чума по свинете, а също беше потвърден и първи случай на болестта в Асеновград. Тогава стана ясно, че източнобалканската свиня е застрашена от изчезване заради разпространението на болестта.

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

260 животни от породата са умъртвени заради заразата