В свинекомплекса в Голямо Враново приключи евтаназията на всички животни. Припомняме, че фермата там искаше да се позове на европейски директиви, които позволяват част от прасетата да бъдат запазени, но БАБХ не разреши.

Нови огнища на заразата не са регистрирани в района.

Четири нови огнища на АЧС в България

Четири нови огнища на АЧС в България

В Румъния са установени 34

За два месеца в Русенско са евтаназирани над 93 хиляди прасета след регистрирането на първото огнище на Африканска чума.

Д - р Георги Дяков, шеф на ОДБХ Русе каза, че миналата седмица са умъртвени и останалите 5781 животни в Голямо Враново.

До два месеца трябва да приключи дезинфекцията във всичките четири свинеферми, където успя да проникне вируса. Продължава и изплащането на обезщетенията на собствениците, които доброволно са заклали прасетата си, допълни той. До момента са обезщетени 640 стопани от 787.

Борисов поиска от ЕК парите за чумата по свинете

Борисов поиска от ЕК парите за чумата по свинете

28 млн. лв. е отпуснало правителството за обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване на Африканска чума

От Областната дирекция по безопасност на храните увериха, че към момента няма нови регистрирани огнища на африканска чума по свинете в област Русе. Въпреки приключилото още в края на август бедствено положение в региона ситуацията продължава да се следи внимателно и в другите незасегнати от заразата свинекомплекси - в Юделник, където има 18 000 прасета и по-малките ферми в Щръклево, Писанец и Борово, където се отглеждат по 1 500 животни.

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума
Обновена

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума

Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали

Както писахме по - рано, днес се проведе среща между премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Борисов поиска ЕК да ни изплати обещаните средства за обезщетения и дезинфекция за АЧС.