Пороен дъжд се изля над град Баня, Карловско. Има наводнени къщи, под вода са много дворове и улици, по които са нападали клони. Засегнато е и село Пролом.

"Обстановката е сериозна в град Баня в югоизточната част на община Карлово - имаме 15 наводнени къщи в Баня, няколко къщи в Пролом, поражения по улиците. Добрата новина е, че няма пострадали хора и животни. Наводняването не е малък проблем, но няма данни за сериозно пострадали постройки. В момента районната служба "Пожарна и аварийна безопасност" извършва отводняване. Надяваме се да няма следващ силен пороен дъжд", изтъкна кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, цитиран от БНР.

Само за три часа в Шумен са паднали 60 литра на квадратен метър дъжд при норма за целия юни 75 литра. Проверени са сигнали за наводнени къщи от селата Новосел, Средня и Черенча, но не са установени поражения.

Вече е възстановено движението по пътя Варна - София между Шумен и Търговище. Пътният участък край язовир "Фисека" е обезопасен и почистен от калните наноси.

Кални маси и градушка ограничават движението край Шумен

Кални маси и градушка ограничават движението край Шумен

Пътят се почиства и трафикът се регулира от "Пътна полиция"

Вилната зона Касева чешма в близост до Русе е засегната от силния дъжд, който падна рано тази сутрин. Наводнени са дворни места и вили, унищожена е селскостопанска продукция. Една от улиците е буквално отнесена от проливния дъжд.

Отменено е бедственото положение в община Сливо поле, Русенска област, но районът продължава да търпи поражения от силните дъждове и градушки. Реките в целия Дунавски басейн се очаква да повишат нивата си заради валежите.

До края на днешния ден и през нощта ще има повишение във водосбора на реките Янтра, Росица, Искър, Огоста, Вит, Осъм и Русенски Лом.

Повишение на речните нива в Дунавския басейн

Повишение на речните нива в Дунавския басейн

Значителни ще бъдат повишенията в следобедно-вечерните часове на 3 юни, и през нощта срещу 4-ти