Задържаха охранител от училище във Враца за антибългарски призиви, съобщава bTV.

Случаят е от средното училище "Никола Войводов".

На видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как мъжът снима ученици и ги призовава да скандират "Да живее Македония". Когато едно от децата му отвръща "Да живее България", охранителят заплашва, че ще го пребие.

Портиерът е излъчвал на живо в TikTok, снимал е ученици, както и персонала на училището. Нарича децата отродени. Използва квалификации като турко-монгол и българо-фашисти.

Директорката на учебното заведение Снежанка Каменова обясни, че самата тя разбрала за случващото се в неделя по обяд и е останала шокирана от видения клип.

"Нашият служител, портиерът Петков, си е позволил да заснеме нерегламентирано ученици, без разрешението на родителите им. Заснел е колеги без тяхно знание и е предавал на живо от своето работно място, което е в абсолютен разрез с трудовата дисциплина и етичния кодекс за работа с деца и ученици", подчерта тя.

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

"Българите в Конституцията е предателство", гласи графитът

Охранителят използвал служебното си положение, за да въвлече неправомерно ученици в идеологически лозунги.

Каменова изтъкна, че в училището е абсолютно забранено да се говори за политика или за идеологически доктрини.

Във видеата охранителят си позволил да заснеме и преподаватели без тяхно знание.

Директорката обясни, че две от учителките по История твърдят, че не са знаели, че някой ги записва, докато са изпълнявали служебните задължения. Били са във фоайето, а той им е задавал въпроси, свързани с исторически факти.

Каменова посочи, че въпросният служител работи в училището от близо година и половина и е постъпил с редовни документи.

"Беше пуснал в портиерната силна музика, за което през октомври беше санкциониран със забележка, но оттогава не сме имали никакви забележки към него", поясни още тя и добави, че поради тежестта на инцидента най-вероятно служителят ще бъде освободен от работа.