"Цената от 1,60 лв. касае изключително ограничен кръг хора, ползватели на тази услуга. Тази актуализация на цената касае гости на града и хора, които спорадично използват транспорта". Причината била, че повечето хора пътуват с карти, а тези които ползват билетчета, го правят рядко.

Това каза пред журналисти Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в Столичен общински съвет, която представи доклад за икономическата рамка на обществения транспорт в Столична община за 2016 г.

Седесарите в СОС с поръчение да подкрепят поскъпването на билета

Седесарите в СОС с поръчение да подкрепят поскъпването на билета

Йорданова бе категорична, че решението е необходимо, за да бъдат подкрепени инвестициите в градския транспорт – модернизиране на парка, подобряване на условията за паркиране и достъпност. „Тези инвестиции биха били покривани или от бюджета на София, или от малко по-голяма част от конкретните ползватели”, коментира Йорданова.

Според нея друго възможно решение, освен увеличението на цената на градското билетче, е увеличение на цената на всички транспортни документи.

„Смятам, че това е справедливо, защото уязвимите групи граждани, които ползват преференциалните планове за пътуване няма да бъдат засегнати. Запазваме не само, но и увеличаваме видовете превозни документи, които дават алтернативи”, заяви Йорданова.

Започнаха протестите срещу поскъпването на билета в София
Обновена

Започнаха протестите срещу поскъпването на билета в София

С викове „мафия” гражданите изразиха недоволството си преди началото

Час и половина общинарите дебатират заявеното искане за увеличени в цената на билетчето, обосновано в икономическата рамка на транспорта, предложена от Екатерина Йорданова.

Надявам се, че това решение днес ще получи подкрепа в зала, но още повече се надявам, че ще имаме възможност добре да комуникираме това наше решение с гражданите на София, защото за нас е важно тяхната подкрепа и разбиране”, каза още тя, докато под прозорците на СО столичани провеждат спонтанен протест срещу поскъпване на билетчето.