До дни трябва да започне укрепването на тютюневия склад на улица "Одрин 8" в Пловдив - такова обещание са дали неговите собственици на среща с местната власт, според информация на БНТ.

Това е последната отсрочка, която те ще получат преди общината да започне спасяването на сградата със собствени средства.

Складът, който е паметник на културата, беше наполовина разрушен от новите собственици с идеята на мястото му да бъде изградeна модерна сграда.

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване
Обновена

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване

Сградата била част от историята на Пловдив

Сагата с тютюневия склад започна преди пет години, когато в почивен ден багери започнаха разрушаването на културната ценност. Събарянето беше спряно с жива верига и с намесата на институциите.

След протеста на гражданите прокуратурата се самосазира и започна разследване на случая.

Последваха съдебни дела, а междувременно внушителната постройка, вдъхновила Димитър Димов, за романа "Тютюн", остана полуразрушена.

Съдът задължи собствениците на съборения тютюнев склад в Пловдив да го укрепят

Съдът задължи собствениците на съборения тютюнев склад в Пловдив да го укрепят

ВАС отхвърли жалбата им срещу заповедта на кмета

Собствениците трябваше да я укрепят незабавно. Уговореният нов срок за това изтича във вторник.

"Аз смятам, че ако те не спазят този срок, търпението на обществото достатъчно се е изчерпало и в крайна сметка те ще си получат акта за неспазване на срока. Аз наистина се надявам те да започнат укрепване на оцелелите части веднага." - коментира арх. Димитър Ахрянов - главен архитект на Община Пловдив.

Полуразрушената сграда няма да бъде надстроявана и фасадата ще върне автентичния си вид. Проектантите ще дадат предложения как да бъде възстановена тя отвътре.

"Дадох препоръка дървената конструкция, която към момента е разрушена, по някакъв начин да бъде експонирана в това вътрешно пространство, така че да остане една категорична следа какво е представлявал този склад, как е функционирал." - отбеляза арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Очаква се в останалите тютюневи складове на улица "Иван Вазов", които горяха, също скоро да кипи живот. В общината вече са постъпили проекти за възстановяването на част от сградите.