Малко преди началото на зимата хората в наводненото карловско село Каравелово са без вода и без дърва, научи news.bg от свои източници.

Припомняме, на 2 септември 2022 г. бяха наводнени карловските села Каравелово, с. Слатина, с. Богдан, с. Войнягово, с. Столетово, с. Розино, с. Христо Даново и с. Дъбене

За 138 наводнени къщи в село Каравелово няма химически тоалетни
Обновена

За 138 наводнени къщи в село Каравелово няма химически тоалетни

Комисиите по обследване още не за тръгнали по домовете

На три места се пукна водопроводът в село Каравелово в събота вечерта. Водата в районите на наводненото село, където е тръгнала по тръбите, отново е била спряна. Положените в земята пластмасови тръби все още не могат да осигурят нормално водоснабдяване на наводнените домове. В последната седмица през повечето време е имало вода, която става за къпане, но не и за пиене.

От неделя, 9 октомври, водата е спряла, заради теч в системата. Ежедневни са авариите заради скъсани тръби, запушени чешми, от които избива вода, разказват потърпевши.

Освен без вода, хората нямат и дърва за отопление през зимата, а цените им постоянно се покачват.

По 800 лв. за най-пострадалите след наводнението в Карловско

По 800 лв. за най-пострадалите след наводнението в Карловско

БЧК стартира операция за подпомагане на пострадалите

От горското стопанство са спрели временно продажбата на дърва, защото трябва да опишат "донесените" от наводнението трупи. Дървата, които хората са имали на склад в дворовете си, са изгубени.

В същото време от гората продължават да пътуват камиони, натоварени с отсечени трупи в неизвестна посока.

Ако някой се опита да вземе от дървата, изхвърлени заедно с тоновете тиня и кал, разринати от улици, дворове и домове, бива глобен.

По думите на местни хора от горското стопанство са натрупали в двора на училището в село Каравелово отсечени трупи, счупени клони, донесени от водата. 

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Интернет платформа свързва дарители и нуждаещи се

В наводнените села остава много количество пясък по крайните улици и в близост до сградите.

"Има пясък покрай коритото на реката, над стадиона нищо не е пипнато. В гората, над реката, има нови бентове от паднали дървета с насип и тиня. В Балкана никой не е чистил, извън селото има дървета, пясък - всичко стои", разказват местни хора. Те чистят коритото от клонаци, вадят пясък и правят диги.

Доставените в село Каравелово фургони все още се оборудват, за да могат хората, останали без дом, да се сместят някак и да имат поне покрив над главите си през зимата. 

В село Богдан още има къщи без достъп след наводнението

В село Богдан още има къщи без достъп след наводнението

Като основна причина за бедствието хората виждат изсичането на гори в Средна гора

В съседното село Богдан от днес започва монтирането на фургоните, информира БНР.

Там се предоставят най-много временни постройки на пострадалите - 17 фургона, а в тях ще живеят 27 души. Възможно е поставянето им да продължи и във вторник, уточни кметът на селото Христо Иванов.

5 от фургоните ще бъдат монтирани в дворовете на пострадалите хора, а останалите 13 в обща зона на асфалтова площадка на територията на Богдан. Причината е, че нарушената инфраструктура не позволява те да бъдат закарани в част от дворовете.

От кметството са поискали част от сумата за отопление на живеещите във фургоните да бъде поета от държавата.

Междувременно започна и възстановяването по водопреносната мрежа в Богдан. Там около 5 км от нея беше изцяло разрушена. Северната част на ул. "Втора" в селото вече е с възстановено водоподаването. 

Военните помагат за възстановяването на Карлово след наводнението

Военните помагат за възстановяването на Карлово след наводнението

Частично бедствено положение заради щети от порой е обявено в община Кайнарджа