Жената, която пострада след като мълния удари дома ѝ в Добринище, е в стабилно състояние.

Жената още вчера беше контактна. За сега тя ще остане в болницата в Разлог за лечение, съобщи bTV.

Припомняме, вчера, 8 август, мълния удари къща в Добринище, област Благоевград. Вследствие на бедствието пострада жена, живееща в къщата. Тя беше транспортирана в болницата в Разлог с изгаряния по тялото.

Мълния порази къща в Добринище

Мълния порази къща в Добринище

Вследствие на инцидента е пострадала жена

Пораженията по къщата на пострадалата са сериозни. В дома са били избити всички врати и прозорци. Вторият етаж на къщата буквално се е повдигнал от удара на мълнията, а стълбите, водещи към таванското помещение на постройката, са извадени от основите си. Покривът на къщата е напълно унищожен.

Община Банско е заявила, че ще помогне на собствениците на къщата за възстановяването на пораженията. Близките на пострадалата 69-годишна Мария са в шок.

Старите сгради нямали добра защита от мълнии

Старите сгради нямали добра защита от мълнии

Гръмоотводът на един блок струвал 2 000 лв.

Стана ясно и че голяма част от къщите в Добринище нямат гръмоотводи. Къщата на Мария също не е имала съоръжение за мълниезащита.

По информация на Нова телевизия в Добринище с гръмоотводи са снабдени само обществените сгради и хотели, а жителите на града разчитали единствено на късмет да не ги удари мълния.

Увеличават се опасните явления, предупреждават метеоролози

Увеличават се опасните явления, предупреждават метеоролози

Хората да не омаловажават прогнозата за времето

Местните жители твърдят, че не си спомнят за предишен случай, в който светкавица да е падала върху къщи. Според тях не е нужно от подобно обезопасяване. Въпреки това кметът на Добринище е настоял гръмоотвод да бъде монтиран на всеки дом в града.

Трима загинали в страната от мълнии

Трима загинали в страната от мълнии

Няколко души са с тежки изгаряния