Пожарът в Пазарджик е потушен след над 12 часа борба с огнената стихия, съобщава bTV.

Останали са отделни тлеещи огнища. На място продължават да действат няколко противопожарни екипа.

Припомняме, пламъците избухнаха малко преди 17.00 часа вчера на площадка за разфасоване на бракувани автомобили в покрайнините на града. Димната гъба се виждаше на десетки километри разстояние.

Горят коли за скрап край Пазарджик

Горят коли за скрап край Пазарджик

Няма опасност от разрастване на пожара

В гасенето на пожара се включиха десет пожарни от Пловдив, Карлово, Белово, Пещера, Панагюрище и Пазарджик.

Късно снощи огнищата са били локализирани и е било спряно настъплението на огъня, а тази сутрин пожарът е почти напълно потушен.

Предстои да се изясняват причините за инцидента - дали огненото бедствие е възникнало при работа на ъглошлайф или искра от машина, или става въпрос за умишлен палеж.

Впоследствие от Министерството на околната среда съобщиха, че няма превишаване на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве след пожара.

Експерти от РИОСВ и Регионалната лаборатория - Пазарджик към ИАОС са извършили поредица измервания на моментните стойности на вредни вещества във въздуха, с газанализатор Gasmet DX 4040 в три точки по посока на разпространение на дима.

Били са проследени и нивата на серен диоксид и азотен диоксид, измерени от пункта за постоянен мониторинг на въздуха в Пазарджик. Анализът на резултатите от измерванията не показва достигане и превишаване на алармените прагове на горните замърсители.

В голяма степен това се дължи на метеорологичните условия по време на пожара (скорост на вятъра от 10 до 20 км/ч), както и на голямата височината на издигане на дима и посоката му на разпространението, поясняват от МОСВ.