Наднормено съдържание на тетрахлоретен e открито в четири от петте кладенеца на БДЖ в Горна Оряховица. От тях се снабдява с вода и жилищният квартал "Гарата", съобщи БНР.

Взети са мерки за изолиране на замърсените кладенци и превключване на водопроводната мрежа за населението към централното водоснабдяване от ВиК "Йовковци", съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Тетрахлоретенът е установен при рутинна проверка на водопроводната мрежа в квартал "Гарата".

По разпореждане на здравните инспектори, от БДЖ са преустановили веднага водоснабдяването от замърсените кладенци. Шахтовите водоизточници са в промишлената зона на Горна Оряховица, където работят няколко химически предприятия.

Очаква се собственикът на кладенците - Басейновата дирекция и Екологичната инспекция, да установяват източника на замърсяване. В момента жителите на квартал "Гарата" пият чиста вода, увериха от Здравната инспекция.

Откриха уран във водата на три пловдивски села

Откриха уран във водата на три пловдивски села

Става въпрос за селата Пъдарско, Болярино и Драгойново.

Тетрахлоретенът често се използва като обезмаслител в химическата промишленост. Класифициран е като канцероген.

Тетрахлоретиленът, известен също под името перхлоретилен и тетрахлоретен, е безцветна течност със сладък мирис. Той е широко използван за химическо чистене и обезмасляване. Тетрахлоретиленът се освобождава в околната среда в резултат на неговото използване, по-голямата част влиза в атмосфера непроменена.

Откриха уран във водата на село Брягово

Откриха уран във водата на село Брягово

Не пийте вода в селата Пъдарско (общ. Брезово), Драгойново (общ. Първомай), Караджалово и Брягово

Чрез вдишване на тетрахлороетилен може да се стигне до неврологични ефекти като умора, объркване, опиянение и виене на свят или бъбречно увреждане. Тетрахлороетиленът е класифициран като възможен канцероген, но няма значими мутагенни свойства.

Леко завишено ниво на уран в три хасковски села

Леко завишено ниво на уран в три хасковски села

Забраниха водата да се ползва за пиене и готвене

Някои искледвания показват повишена честота на спонтанни аборти при жени, които работят в сферата на химическото чистене, където тетрахлороетиленът е широко използван.