Пожар избухна в склад за боеприпаси край Карнобат. Няма жертви и пострадали. В района има няколко пожарни и полицейски автомобила. Складът се намира на територията на бивши военни поделения. Установява се дали става въпрос за човешка грешка.

По данни на МВР сигналът за пожара в местността "Чобан дере" е получен около 03.30 ч. тази нощ. На мястото на инцидента първоначално е бил изпратен един противопожарен автомобил с двама огнеборци. Те са пресрещнати от двама пазачи на частни складове за съхранение на боеприпаси, разположени в местността, които заявили, че в него има пожар и за това са се изтеглили на безопасно място, съобщи Нова телевизия.

Същевременно от склада, който  бил обезопасен със стабилна ограда и отдалечен на достатъчно разстояние от другите три склада в района, започнали да се чуват гърмежи. Последният бил около 05.00 ч. тази сутрин. Районът е отцепен от полицейски служители. Към момента на място има един екип на пожарната в Карнобат и един предислоциран автомобил с дрон за оглед на РДПБЗН-Ямбол. Оглед на местопроизшествието ще може да бъде извършен след цялостното затихване на пожара и 72 часа след последния взрив.

Пожар бушува в Стара Загора

Пожар бушува в Стара Загора

Не се съобщава за пострадали, но са нанесени материални щети

Складът е собственост на компанията "Емко" на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев.

"Към 4 ч. сутринта е избухнал пожар с лек взрив преди това. Какво точно е станало - това е в компетенцията на разследващите органи. Съгласно правилата, по-рано от 24 часа никой няма достъп до мястото, където се е случило. Това са складове, в които се съхраняват боеприпаси с отпаднала фирмена необходимост, на които не е решена съдбата - дали да бъдат унищожени или преработени", заяви Гебрев, цитиран от bTV.

Медията информира, че по данни на зам.-кмета на града Стефка Иванова на мястото към момента тлеят само отделни огнища.

Гебрев пред "Шпигел": В Чехия имахме стари боеприпаси

Гебрев пред "Шпигел": В Чехия имахме стари боеприпаси

Прага подозира Кремъл

Припомяме, че преди години скандал предизвика опит за убийство на Гебрев и още двама българи, за което бяха разследвани трима руски граждани, а оръжейният търговеж и компанията му обвиниха прокуратурата в отказ да проведе задълбочено разследване относно "българския Новичок"За случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев стана известно в началото на 2019 година, въпреки че самият инцидент се е случил далеч преди това - май 2015 г. За провеждане на разследване беше съобщено едва през февруари месец 2019 г. след среща на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс и то след като стана известен случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му. Случаят беше и сред мотивите на правосъдния министър в кабинета "Петков" за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

В последствие от държавното обвинение потвърдиха, че имат информация за още четири опита за покушение над бизнесмена.

През 2021 г. от прокуратурата оповестиха, че през последните 10 години били регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси. Било установено, че 6 руски граждани пребивавали на територията на България около датите на взривовете и около датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев. Според разследването целта на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.