Горският пожар в област Ямбол е овладян. Това заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов пред БНР.

По думите му огънят е локализиран, но все още има неизгасени огнища. Иванов добави, че ситуацията в района вече е спокойна и няма поводи за паника.

Междувременно пожарникари и горски служители продължават да се борят с огнената стихия във вътрешността на гората. Стана ясно и че вече няма опасност бедствието да се разпространи към селата в района.

В потушаването на пожара се е включила и тежка техника. Участват и доброволци от съседни села.

Горски пожар наложи евакуация на селo в Ямболско
Обновена

Горски пожар наложи евакуация на селo в Ямболско

Пожарът обхванал 60-годишна борова гора

Към момента е установено, че вчера към 14.30 часа на телефон 112 е подаден сигнал за възникнал пожар в сухи треви и храсти в землището на село Межда. Към мястото веднага били насочени екипи на пожарната, които предприели незабавни действия за овладяване на огъня. Тогава огънят се е бил разпрострял на площ от над 200 дка.

Час по-късно било получено съобщение и за възникнал пожар в землището на село Савино, където също са насочени огнеборци. В действията по гасенето на стихията се включили и служители на горското стопанство и местни хора. Силният вятър обаче затруднявал действията им, а огънят се разпространил на площ около 2 000 дка и обхванал землищата на селата Межда, Савино и Златари.

Спасителните действия в района на бедствието са продължили цяла нощ. Към момента те продължават в координация с местната власт. Пожарът е на два фронта - единият се разпространява в посока югоизток към село Меден Кладенец, а вторият е тръгнал на северозапад в посока село Златари.

За сега няма данни за опасност за населени места.

Огънят е обхванал площ от около 7 000 дка, 500 от които са смесена гора. В помощ на пожарникарите е бил насочен и верижен булдозер от РДПБЗН- Бургас, информира пресцентъра на МВР.

Според областния управител на Ямбол пожарът е унищожил около 6 000 дка смесена гора, включително и лозови и овощни насаждения на местните.

По думите на началника на Опертивния център към Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тошко Бързилов на мястото на пожара са изпратени 5 екипа с огнеборци. Очаква се в действията по гасенето на пожара да се включи и втори булдозер.

Стана ясно и че при пожар край село Миладиново, област Сливен, са изгорели близо 6 000 дка сухи треви и храсти. Пожарът обаче не преминал към близката гора. В района са разположени три екипа на пожарната, които да следят за повторно възникване на огнища в района.

По първоначална информация и разкази на местните и двата пожара са възникнали вследствие на човешка небрежност.