Бедствено положение е обявено в общините Ловеч и Летница заради разразилите се пожари. Най-сериозно е положението в района на селата Чавдарци, Кърпачево и Горско Сливово, където огънят е потушаван няколко пъти през последните четири дни и отново се е възпламенявал вследствие на високите температури и силния вятър.

Все още в бедствено положение заради пожарите са и общините Казанлък, Мъглиж, Стара Загора, Харманли, Свиленград, съобщават от МДПБА. 

Силен пожар бушува край пазарджишкото село Лесичово. 3000 декара смесена гора са засегнати от огнената стихия в местността "Нейчовец". Пожарът е тръгнал от района на Ихтиман късно снощи и бързо се е разпространил в посока Лесичово - Мухово.

Мобилизирани са всички екипи и техника на областната служба по пожарна и аварийна безопасност и защита на населението в Пазарджик. В гасенето на огъня са се включили 150 служители на държавните лесничейства в Пазарджик и Панагюрище и доброволци от община Лесичово. Според директора на областната служба по пожарна безопасност в Пазарджик, главен инспектор Иван Панайотов, към момента няма опасност пожарът да навлезе в село Лесичово.

През изминалото денонощие в горския фонд са възникнали 22 пожара в областите: Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, Разград, София - област, Добрич, Ямбол, Варна, Видин, Велико Търново, Бургас и Хасково, информират от пресцентъра на МВР. В момента множество пожари горят в Монтанско.

Унищожени са 790 дка. иглолистна гора, 278 дка смесена гора, 186 дка. широколистна гора, 300 дка лесонепригодни площи и 215 дка акациева гора. Спасени са над 10000 дка. горски масиви.

И към момента продължават гасителните действия на пожара, възникнал вчера след обяд в землището на с. Гранитец. В ликвидирането му са включени четири противопожарни автомобила, огнеборци, две водоноски, специализиран автомобил на Гражданска защита, служители на Горското лесничейство и местно население. Пламъците се разпространяват на фронт около 700 м западно от селото. По предварителен оглед е унищожено около 600 дка млада широколистна гора.

60 хиляди декара е засегнатата от пожара площ в общините Харманли и Свиленград, съобщиха от областна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението - Хасково. 25 хиляди декара от изгорелите територии са гори. Огънят е овладян, но заради силния вятър на мястото все още дежурят 7 противопожарни коли от Кърджали, Смолян и София. На място са още войници и служители на Гражданска защита.

Частично е локализиран пожарът между селата Плешивец, Средногриф, Гюргич, Ружинци и Долни лом, община Чупрене, община Ружинци.

Продължава гасенето на пожара обхванал около 1000 дка в община Грамада.

Локализиран е и пожарът, възникнал вчера към 15.20 часа в къщи в землището на с. Медешевци, община Грамада.

В Област Стара Загора е обявено бедствено положение.
Към 08.25 часа на вчера се е възобновило огнището на пожара в с.Дъбрава, обл. Стара Загора. Към момента то е овладяно. На мястото на пожара към момента има 12 пожарникари и един пожарен автомобил. Погасен е и пожарът в с. Дълбоки, като на дежурство остава един екип на горското стопанство.

Продължава гасенето на възникналият в понеделник пожар в сметището на гр. Казанлък. В ликвидирането на произшествието участват 6 автомобила на пожарната служба с 20 пожарникари. Пожарът е локализиран. На дежурство е един автомобил с 15 пожарникари и два булдозера Камацу.

Пожарът в с. Горно Черковище и язовир "Копринка", община Казанлък се разпространява в посока на землищата на с. Черганово и с.Розово.
В ликвидирането на произшествието участват 3 верижни машини, 30 служители от Държавното лесничейство, 1 специализиран автомобил на МО, 15 ПА с 60 пожарникари от РСПБЗН-Казанлък, 5 булдозери Камацу и 2 водоноски на Гражданска защита. Към момента пожарът е локализиран.

Горският пожар между гр. Разлог и с. Баня, област Благоевград се развива на площ около 1000 дка в иглолистен масив в две посоки - по билото към с.Долно Драглище в Рила планина и в североизточна посока към гр. Белица.
На мястото на пожара са пет автомобила на пожарната с 20 служители от РСПБЗН - Разлог и РСПБЗН -Банско и 150 служители от Държавното лесничейство и работници от дърводобивни фирми, 30 военнослужащи и 50 човека от местното население. Подсигурени са 5 водоноски от общините Разлог и Банско.

Възникналият пожар в събота в горски масив в местност „Вещерица", Родопа Планина, община Гръмен е локализиран на площ около 30 дка в боров масив. На място дежурят 30 служители от Д.Л. Гръмен.

Възникналият вчера пожар в боров масив в Родопа планина, местност „Елушка река" над с. Осиково, община Гръмен е локализиран на площ около 15 дка в боров масив. На място продължават да дежурят 4 служители от РСПБЗН- Г.Делчев и 20 служители от държавното лесничейство.

В ликвидирането на горския пожар в с.Светулка, община Ардино участват пет автомобила на пожарната служба с 17 пожарникари от РСПБЗН - Кърджали, Ардино, Смолян, група от горското стопанство с две водоноски и местно население.
Към момента пожарът е локализиран на площ около 600 дка боров масив и сухи треви и храсти. На дежурство са 1 ПА с 3 пожарникари.

Пожарът в с.Охрид, община Бойчиновци се разпространява в посока към гр. Бойчиновци. В ликвидирането участват два автомобила с 6 пожарникари от РСПБЗН-Монтана, два специализирани автомобила и гасаческа група от 10 човека.

Два пожарни автомобила и 6 пожарникари от РСПБЗН-Монтана, както и специализиран автомобил на Гражданска защита участват в гасенето на вчерашни пожар до ж.п. гара Брусарци, община Лом. Към момента пожарът е локализиран на площ около 200 дка смесена гора и сухи треви.

Пожарът в широколистна гора, сухи треви и храсти до парк "Боровец" гр.Ямбол е локализиран на площ около 80 дка. В ликвидирането на участват 5 ПА-РСПБЗН-Ямбол, 17 пожарникари, 80 военнослужещи, 2 водонски, 1 верижна машина, 13 полицаи и 4 патрулни автомобила.

С оглед на критичната ситуация в национален мащаб във връзка с възникналите пожари непрекъснато работи щабът на Министерство на вътрешните работи, който се оглавява от министъра на вътрешните работи Румен Петков.
 Той разпореди на гл.комисар Валентин Петров да е първи изпълнител и разпоредител на щаба.

Целият обем информация незабавно се предоставя на директора на НСП, при когото се координират и разпределят ресурсите и възможностите на Министерството на вътрешните работи.
При необходимост гл.комисар Петров, със санкцията на председателя на щаба, търси съдействието на всички останали ведомства и органи чрез пряко контактуване.

Първостепенна координация се осъществява с вицепремиера Емел Етем по досегашния ред.
Информацията, постъпваща във вътрешното министерство и щаба се изпраща за сведение на Министерство на отбраната и Генералния щаб на Българската армия, на Министерство на земеделието и Агенцията по горите, на всички частни и държавни структури, които следва да бъдат в помощ на реализацията на политиката на държавата по спасяването на критичните региони.