Родителите да имат възможност се включват в работата в детските ясли за по четири часа на ден от тази есен. Това са предложили директори на детски заведения в София на среща със столичния зам.-кмет Дончо Барбалов, съобщава БНР.

Ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им.

"Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", обясни д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столичната община.

На съвещанието с директорите на общинските самостоятелни детски ясли в столицата експерти са изразили мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения.

Напрежение в детските градини заради големия брой записани деца

Напрежение в детските градини заради големия брой записани деца

Да се осигури финансирането на заместници на персонала

Директорите са се оплакали, че откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%.

Според специалисти не е редно да се пази мястото, а детето да не посещава градината, докато родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки поради недостиг на места в общинските.

На срещата за пореден път е потвърдено, че не са достатъчни средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения.

Държавно делегираните бюджети не покриват увеличените разходи на детските заведения поради високата инфлация и скока на цените на енергоносителите.

С 534 000 лв. компенсират семействата с деца без места в детски градини

С 534 000 лв. компенсират семействата с деца без места в детски градини

В София право на обезщетение към края на април са имали родителите на 833 деца