Екоорганизации прогнозират, че скоро ще има проблеми с депото за отпадъци в Суходол. Възможно е да се забави анализът на проекта за интегрирана система за отпадъците на София заради поисканата от ЕК нова оценка на елементи от нея. Това заяви Ивайло Хлебаров от сдружение „За земята", цитиран от БНР. Според него по този начин може да се стигне до запълване на капацитета на депото.

Проектът ще бъде забавен много, което ще утежни ситуацията със Суходол. Капацитетът е ограничен и все още не е ясно колко още ще стигне той. Ако проектът продължи да се забавя, както сега се смята, че през 2013г. ще има някаква инсталация, може отново да стигнем до проблем с отпадъците в София", коментира Хлебаров.

Припомняме, няколко мини-кризи избухнаха в столицата, след като жители на „Суходол" блокираха входа към препълненото сметище. Множество български градове отказаха да приемат софийския боклук, а изграждането на завод за преработка на отпадъци се бави.

Хлебаров посочи още, че вместо да вървим към рециклиращо общество, като цяла Европа, ние ще горим отпадъци. Това, по думите му, може да докара на страната ни санкции през 2020г. или по-рано.