За усложнена зимна обстановка в североизточна България в периода от 27 до 29 януари, предупреждават от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, предаде Радио Шумен.

Предупредителни писма са изпратени до областните дирекции на гражданска защита и до кметовете на общини.

Според прогнозата се очакват валежи от сняг и образуване на снежна покривка до 50 см, като в североизточна България се очаква и вятър от 10 до 20 метра в секунда.

Областният управител на Силистра Светлана Великова е изпратила писмо до министър Емел Етем за направените от общините в Силистренска област преразходи на средства за зимно поддържане и ремонт на пътищата за овладяване на усложнената обстановка в началото месеца.

При общ бюджет от 200 хиляди лева общините са изразходвали над 350 хиляди лева.

Посочено е, че през оставащите зимни месеци разходите ще бъдат за сметка на ограничените общински бюджети, а от пет години няма промяна при субсидиите за зимна подготовка и дейност при зимни условия.

В писмото се настоява Министерството на държавната политика при бедствия и аварии да съдейства за осигуряването на разликата от преразходваните от общините средства за преодоляването на последиците от тежката зимна обстановка в Силистренско.