Новото пренареждане на жълтите павета ще започне в средата на май. Със сигурност то ще причини и проблеми с автомобилното движение в центъра на в София. Информацията е съобщена от Столична община за bTV.

Изпълнителят на несполучливия ремонт от миналата година "Трей Груп Холд" ЕАД ще извърши за своя сметка пренареждане на жълтата паважна настилка в участък от бул. "Цар Освободител" между ул. "15 ноември" и бул. "Васил Левски".

След сформирана със заповед на кмета на Столична община работна група, включваща експерти УАСГ, МГУ, строители, проектанти, надзор и експерти на общината, е направен тестов участък, на който са изпитани материали с различни характеристики, след което участъкът е натоварен с тежка техника. От Центъра за изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия са извършени изпитвания на влаганите в зоната строителни материали. Работният доклад на експертната група ще бъде предаден в Националния институт за недвижимо културно наследство.

Пренареждането ще бъде извършено след одобрение на нова технология от института, както и след приключване на строителните дейности по ул. "Оборище", през която ще минава обходният маршрут. Необходима е и дългосрочна прогноза подходящо за ремонта време, което вероятно ще стане след средата на май.

Припомняме, че през миналата година бе извършен ремонт на паветата в района на Народното събрание. Само седмица след приключване на ремонтните дейности част от паветата се разместиха. Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди ремонт на ремонта и наложи глоба на изпълнителя. По-рано днес стана ясно, че е необходимо емблематичните жълти павета пред парламента да бъдат пренаредени отново.

Жълтите павета пак (не) са на фокус

Жълтите павета пак (не) са на фокус

Само преди седем месеца бе извършен ремонт на емблематичната настилка