От "Спаси София" се тревожат, че Столична община е обявила нов търг за над 17 млн. лв. за ремонт на най-емблематичните пространства на София - площадите около храм-паметника Св. Александър Невски и Народно събрание. По думите им проектът на общината ще е козметичен, но скъп ремонт, като едновременно нито запазва автентичния дух на столицата, нито решава множеството проблеми на зоната.

Градските активисти посочват множество пропуски като запазеното паркиране около храм-паметника, с което се нарушава градската среда и визията на храма. Не се предвиждат никакви подобрения и преосмисляне на пл. Народно събрание, който също остава огромен и хаотичен паркинг, без никакви подобрения за пешеходците. "Недопустимо е да дадем толкова милиони само за пренареждане на настилките без пространството да стане по-достъпно, привлекателно и представително! Даже временните кашпи около паметника на Цар Освободител остават, а унищожените жълти павета вместо да се пренаредят напълно ще бъдат само "частично репарирани". "Ясно е, че ремонтът има само една цел - да се усвоят поредните евромилиони, а София да бъде обезобразена след поредния дълъг и некачествен ремонт, смята Борис Бонев, независим общински съветник.

Затвориха Графа за пореден ремонт на ремонта

Затвориха Графа за пореден ремонт на ремонта

Улицата вече е с пропаднали и разбити плочи

По думите му погромът по Графа ще ни се стори като генерална репетиция спрямо това, което Столичната община възнамерява да направи около храм-паметника Св. Александър Невски, на пл. Народно събрание и по улиците "Оборище" и "Париж". Вместо качествена промяна на градската среда, категорично подобряване на условията за пешеходците около сградите-символи на София, както и изграждането на красива и представителна среда, присъща за европейските столици, единственото, което ни се предлага, е профанизиране на духа на столицата и преповтаряне на съществуващото нефункционално положение за 17 млн. лв., уточнява Бонев от "Спаси София".

От организацията питат и защо Столичната община отново поверява толкова знаково пространство на същото архитектурното студио, което беше отговорно и за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". "Уж кметът Фандъкова многократно критикува проектантския екип, но сега му възлага още по-голям ремонт на най-знаковото място в столицата!? Очевидно е, че никакви уроци от провала на Графа не са научени и отново ще чуваме оправдания и всевъзможни извинения за предизвестения провал, констатира Андрей Зографски от "Спаси София".

Градските активисти настояват търгът да бъде незабавно прекратен и да не се дават 17 млн. лв. просто за пренареждане на плочките в центъра. 

Столичният "Дондуков" - ремонт на ремонта на ремонта

Столичният "Дондуков" - ремонт на ремонта на ремонта

Това отново навява темата за качеството на ремонтите и нуждата от "ремонт на ремонта"