По инициатива на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е проведена среща с представители на водоснабдителните дружества в Бургас, Варна и Сливен заради притеснително състояние на язовир "Камчия" от началото на септември. Изискана е информация, включително план за разпределение на водните количества между трите дружества. Целта е да се обезпечи водоподаването през следващите месеци и да се разпределени оставащият в язовира ресурс, съобщиха от екоминистерстово.

Повторна среща е проведена на октомври 2024 г. с представители на МРРБ, "Български ВиК холдинг" EАД, ВиК - Бургас, ВИК - Варна и ВиК - Сливен. Отново е обсъден въпросът за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване, включително от алтернативни водоизточници. Коментирана е и визия с мерки и срокове за включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници и за намаляване на загубите по водопреносната мрежа, въпреки факта, че до момента не е била представена изисканата от предходната среща информация.

Екоминистърът Петър Димитров притеснен от безводието

Екоминистърът Петър Димитров притеснен от безводието

Няма една причина за водната криза, проблема няма лесно решение

Според управителя на ВиК - Варна Веселин Русев задължителният минимум, който трябва да се осигурява от язовир "Камчия" за обезпечаване на водоползвателите, е в размер на 700 л./сек. предвид възможността за допълнително водоснабдяване от Девненските извори. Той декларира, че може подаваната вода от язовира да бъде намалена с 20% и количествата за ВИК - Варна от "Камчия" да се сведат от 2,6 до 2 млн. м3.

МОСВ и ВиК дружествата борят водните режими с разпределяне на наличните количества

МОСВ и ВиК дружествата борят водните режими с разпределяне на наличните количества

Зам.-министър Ренета Колева иска до 2 седмици план за разпределение проблемните язовири

От управителя на ВиК - Сливен пък е обоснована необходимостта от увеличаване количествата за областта за октомври от 0,020 на 0,030 млн. м3.

След обсъжданията на срещата единодушно е взето решение за коригиране на количествата съгласно декларираните потребности и възможности. На тази база и извършено и изменение на графика за месеца.

За трета година притокът към язовирите намалява, отчита МОСВ

За трета година притокът към язовирите намалява, отчита МОСВ

Ведомството се похвали с балансирано разпределение на наличния воден ресурс