Всички гранични пунктове с Гърция ще бъдат блокирани за Великденските празници от български превозвачи, съобщава БНР.

Превозвачите са взели това решение в отговор на февруарските протести на гръцките фермери.

Припомняме, че тогава гръцките фермери блокираха границата с България и близо месец възпрепятстваха движението на ТИР-ове. Тогава родните животновъди се заканиха, че по Великденските празници ще отговорят с блокада на пунктовете с Гърция.

По информация на „Хоризонт” тежкотоварните автомобили ще спрат движението още от 29 април.

Пред Агенция „Фокус” председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски съобщи, че границата с Гърция ще бъде затворена от 10.00 часа на 29 април. Решението е взето по време на среща на ръководствата на превозваческите съюзи.

Зам.-председателят на БАСАТ Илиян Филипов допълни, че ще бъдат затворени всички ГКПП-та, като блокадата ще бъде за всякакви моторни превозни средства. Щели да се допускат единствено автомобили, превозващи болни хора и живи животни.

По думите на Филипов ще има създаден режим на пропускане по 4 часа. Пунктовете щели да бъдат затворени по 20 часа, така, както са направили гръцките фермери.

Решението за блокадата на гръцката граница засега се отнася за Великденските празници. Предстои да се решава каква ще бъде ситуацията по Гергьовден.

От намерението си за предупредителен протест на 26 април в София не са се отказали и автобусните превозвачи.