През граничните пунктове по границата с Гърция продължават да има проблеми при движението, съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура".

Блокадата на пътищата в южната ни съседка от протестиращи фермери вече засегна и до вчера отворените пунктове на македоно-гръцката граница, както и към Турция.

Днес изтича 24-часовия ултиматум на протестиращите към гръцкото правителство. Изход обаче не се очаква в близките дни.

Вечерта бе постигнато споразумение за отваряне на пункта "Орменион - Капитан Петко Войвода" и пропускане на чакащите. Към момента пунктът отново е затворен, съобщи директор на Дирекция Гранична полиция в Смолян Тодор Георгиев, цитиран от БНР.

Ситуацията обаче остава несигурна.

Пунктът "Ексохи - Илинден" остава блокиран, но вчера са били пропуснати чакащите и вечерта в петък опашки вече не е имало.

На "Кулата" огромната опашка от 250 ТИР-а, започва да намалява. Постигната е договорка с гръцките протестиращи да се пропускат блокираните ТИР-ове.

Пропускат се еднократно по 100 тира в двете посоки.

Припомняме, в нота до посолството на Гърция в София страната ни призова гръцките компетентни органи да вземат незабавно мерки за възстановяване на трафика.

Невъзможността на връзките за придвижване пречи на двете държави и

Днес в отговор гръцкото посолство в българия изказва съжаление за създалата се трудна ситуация, като уверяват, че се прави всичко възможно, за да се намалят последствията.

Малко по-късно бе съобщено, че гръцките фермери възнамеряват да блокират и жп-линиите.