Президентът Румен Радев лично ще участва в кампанията "Да изчистим България заедно". От администрацията на държавния глава се организира и група доброволци, които ще се включат в почистването на София на 16 септември.

Дни преди старта на най-мащабната доброволческа инициатива у нас президентът прие почетен плакет в знак на признателност за подкрепата на институцията и личната си ангажираност със зелената инициатива. Отличието му бе връчено от Лиляна Боянова - едно от знаковите лица на bTV Новините и посланик на кампанията.

Над 200 хил. ръкавици и чували пътуват за кампанията "Да изчистим България заедно"

Над 200 хил. ръкавици и чували пътуват за кампанията "Да изчистим България заедно"

Обектите, които ще бъдат изчистени на 16 септември са над 700

До този момент в цялата страна са организирани над 430 акции за почистване. Най-често призивите са за паркове, гори и крайбрежията на водоизточници. Това са зони, които посрещат хиляди туристи през лятото, а след активния туристически сезон остават да тънат в боклуци.

Това е причината за пръв път денят на голямото почистване да е през есента, за да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци.

"Българският парадокс - чисти домове, а замърсена природа. Ако осъзнаем, че българската природа е нашият общ дом, България ще се промени", коментира президентът Радев.

Организаторите припомниха, че тази година кампанията има състезателен характер, а денят на голямото почистване бележи началото, а не края ѝ.

Идеята е да има по-дългосрочни резултати, а именно - поддържане на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.

"Вярвам, че когато сме обединени, можем повече. Нека бъдем един отбор и на 16 септември за изчистим България заедно," призова Лиляна Боянова.