Над 130 жители на един от централните квартали на Приморско са се подписали срещу антена на "Глобул", монтирана върху покрив на жилищна сграда в града.

Те настояват за нейното премахване, както и за спешни промени в действащото законодателство, които да забранят монтирането на базови станции в населени места, съобщи burgasinfo.com.

Разрешението за поставянето на базовата станция е издадено от общината.

Протестната подписка се събира по инициатива на председателя на СДС в Приморско Миглена Барцулева, която e била потърсена от притеснени за здравето си съграждани.

Хората са притеснени, защото редица доклади на учени посочват, че антените нанасят вреда, посочи тя.

Барцулева даде за пример доклада, изготвен от професори от Националния център за опазване на общественото здраве в края на миналата година. В него за първи път се признава за "висока степен на риск за персонала, обслужващ системите за мобилна комуникация", обясни тя.

Тя добави, че въпросният „персонал" обслужва GSM-антената веднеж или два пъти  годишно, а хората, които живеят около нея, са облъчени непрекъснато.

По думите на Барцулеа антените на клетъчните станции имат вредно лъчение, първо - защото излъчват 24 часа без прекъсване, а интензитетът е в зависимост от броя на разговорите, които минават през станцията в даден момент - колкото са повече, толкова е по-голяма интензивността на полето.

В същото време по данни на Световната здравна организация антените трябва да отстояват минимум на 70 метра от жилищните сгради.

Сградата, на която се намира антената, е точно на 20 метра от училището, където ежедневно преминават стотици деца.