Днес продължат възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините Смолян и Баните. Продължава бедственото положение в общините Смолян и Баните.

"Сега се намираме на пътя за Турен. Тука положението е, думата може би страшна е най-точна. Има много работа. Основно ще мобилизиране нашите сили, защото има страшно много паднали дървета", коментира пред БНР кметът на Смолян Николай Мелемов.

Проблеми в цялата страна заради силния вятър и снега

Проблеми в цялата страна заради силния вятър и снега

Вятърът довя затворени пътища и селища без ток и парно

През нощта, след утихването на вятъра, електрозахранването е възстановено във всички населени места. Все още няма ток единствено в село Букаците. Днес усилията на екипите ще продължат по разчистване от съборените от вятъра дървета отваряне на пътя за смолянското село Турян.

В община Баните без ток са всички населени места с изключение на общинския център Баните, селата Оряховец и частично Давидково. Днес екипите на електроразпределителното дружество ще работят по възстановяване на 10 пречупени стълба от вятъра на електропреносната мрежа.

Десетки населени места в Добрич са без електричество

Десетки населени места в Добрич са без електричество

Временно е затворен пътят Добрич-Варна заради снеговалеж, силен вятър и аварирали тежкотоварни автомобили

На територията на област Добрич все още има населени места без ток и вода вследствие на възникналите вчера аварии поради влошените метеорологични условия. Помпените станции, снабдяващи с вода областта, са все още с прекъснато електрозахранване. По тази причина десетки населени места, както и областният град, са с нарушено водоподаване. Ремонтните дейности на дежурните екипи на енергоразпределителното дружество и ВиК дружеството продължават.

Обстановката в Карлово, след вчерашния ураганен вятър, вече е спокойна. Във всички населени места електрозахранването е възстановено. Няма проблеми с водоподаването.

Със средства на общината и с помощта на фирми от региона започва спешно възстановяване на най-засегнатите общински обекти. Сред тях е и многопрофилната болницата в Карлово, чийто покрив, в северната страна на сградата падна от силния вятър. Здравното заведение днес работи, каза кметът Емил Кабаиванов.

"Там е повреден не само покривът, но има и счупени слънчеви колектори, с които са топлили вода, климатици, улуци, дограма, но ще функционира болницата. Същото важи и за училище "Христо Проданов", където има частично увреждане на покрива и там почваме възстановяване, защото очакваме до няколко дни да завали и трябва да сме успели да възстановим покривите", обяснява кметът Кабаиванов.

Вятърът отнесе покрив на болница и на училище в Карлово

Вятърът отнесе покрив на болница и на училище в Карлово

Ток тече по скъсани кабели до село Кърнаре

 

Засегнати са също сградата на Общината, Центърът за настаняване от семеен тип, здравната служба и читалището в село Васил Левски. Продължава отстраняването и на паднали дървета и клони. Докладът за щетите, които по предварителни данни ще са над 800 хиляди лева, ще бъде изпратен до Междуведомствената комисия по бедствия, аварии и катастрофи, от която ще се очаква финансиране, уточни кметът Кабаиванов. Продължава и приемането на сигнали от граждани.

Все още няколко селища в Пазарджишка област са с нарушено електрозахранване, в следствие от скъсани електропроводи. Аварийни екипи продължават да работят в Голямо Белово, Сестримо, Блатница и Овчеполци. Предполага се, че проблемът ще бъде напълно отстранен в рамките на днешния ден. Все още без интернет е голяма част от Пазарджик. През последното денонощие на тел 112 са получени десетки сигнали от граждани за падащи мазилки от сгради. Обстановката в региона се нормализира.

Вече 216 населени места в Североизточна България имат ток

Вече 216 населени места в Североизточна България имат ток

Без електрозахранване остават 24 населени места в двете най-засегнати области - 15 в Добрич и 9 в Габрово