Около 150 пожарникаря са гасили пожара в Кресненското дефиле през нощта. Действията по гасенето на пожара продължават и днес.

Очаква се от днес сутринта за овладяването на пожара да работят около 500 души - пожарникари, военни и доброволци, както и 2 хеликоптера, 4 водоноски и най-малко 34 пожарни автомобила.

Заради застрашаващата близост на огнената стихия бяха евакуирани жителите на 2 села - Ощава и Сенокос. Беше обявено и бедствено положение от кметовете на общините Кресна и Симитли.

Евакуираха 2 села заради пожара в Кресна, министър Радев пристигна на място
Обновена

Евакуираха 2 села заради пожара в Кресна, министър Радев пристигна на място

130 души остават през нощта...

"Най-важното е, че няма опасност за жителите на двете села - Ощава със 72-ма жители и Сенокос - със 43-ма души население. Хората са изведени и обгрижени, включително и с медицинска помощ." - съобщи министърът на вътрешните работи на извънреден брифинг вчера.

На жителите на двере села са осигурени храна и подслон, а полиция пази имуществото им.

Изпратиха втори хеликоптер да гаси пожара край Кресна
Обновена

Изпратиха втори хеликоптер да гаси пожара край Кресна

Възможно е жителите на селата Стара Кресна и Ощава да бъдат евакуирани

Припомняме, пожарът в Кресненското дефиле беше установен около 14 часа вчера, 24 август. Стихията е тръгнала от 100 дка смесени гори, но заради силния вятър и иглолистната растителност в района, пожарът бързо се разрасна, унищожавайки около 7 000 дка смесена гора.

Към момента горският пожар обхваща площ около 6 000 дка. Обхванати са и участъци от Националния парк "Пирин", съобщи БНР.

ЧЕЗ изключва електропровод заради пожара край Кресна

ЧЕЗ изключва електропровод заради пожара край Кресна

По искане на Пожарна безопасност и защита на населението

Припомняме и че това не е първия пожар в района на Кресненското дефиле за този сезон. В средата на месец юли в Кресненското дефиле, край Стара Кресна, също възникна силен пожар. Пламъците тогава обхванаха и горски насаждения в района.

Щетите от пожара в землището на Стара Кресна бяха огромни - вследствие на бедствието бяха унищожени около 800 декара 50-годишна здрава гора.

В действията по гасенето на пожара участваха над 250 души -пожарникари, горски служителите, военни и доброволци. Най-разпространената версия за възникването на пожара беше човешка небрежност.

Силен горски пожар около Стара Кресна

Силен горски пожар около Стара Кресна

Местността е труднодостъпна и затруднява огнеборците