Проверяват нерегламентирано къмпингуване и паркиране на автомобили върху дюни по Северното Черноморие, съобщи Нова телевизия.

Представители на екоинспекцията, басейнова дирекция и полицията и румънски патрули, командировани у нас, са проверили плажовете Крапец-Север, Шкорпиловци и Ново Оряхово, които попадат в защитени зони от "Натура 2000".

Общо са съставени 78 акта, като при проверка на плажната ивица край село Крапец са констатирани около 40 неправомерно паркирани автомобила и каравани с български и румънски номера.

Веселин Димитров, главен експерт в Областна администрация - Добрич обясни, че голяма част от нарушителите са чужденци, които са подлъгани от постове в социалните мрежи, че могат да къмпингуват свободно. На плажа край Крапец има само една табела на български, посочи от Димитров и каза, че препоръките от проверката са да бъдат направени такива на румънски, английски и български език, които да указват на посетителите какви са регламентираните условия за ползване на плажа.

Нарушители трябва да махнат превозните средства от дюните в рамките на 24 часа. Днес също са установени нарушители.

Местна жителка на Крапец подчерта, че в района е много мръсно понеже няма вода, ток и тоалетни. Първите каравани идват през април и си тръгват през ноември, обяснява още местната жителка и казва, че в района има каравани с румънска регистрация, които се пускат под наем без всякакъв регламент.

Отделно от това има акция на местните жители, които почистват след туристите и те недоволстват, че общината е принудена да почиства след къмпингуващите за тяхна сметка.

И местни жители, и туристи, настояват дивото къмпингуване да бъде регламентирано час по-скоро. Осма година се очаква да влезе в сила въпросната наредбата.

От екоминистерството са се похвалили, че през март методика за картографиране и определяне на границите и типа пясъчни дюни е получила професионално признание от водещи международни експерти в областта.

Проверките ще продължат през целия туристически сезон.

Инспектори гонят палаткаджии от дюните по Северното Черноморие

Инспектори гонят палаткаджии от дюните по Северното Черноморие

Екоминистърът инспектира плажове, попадащи в защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000"