С проекта за АМ "Струма" през Кресненското дефиле трябва да се започне отначало. Това смята министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на БНТ.

Проектът за изграждане на магистралата е в изключително забавяне, защото не е изграден по начина, по който е проектиран. Ние се намираме във фаза на проекта, за който, поне аз лично, не бих нарушил екологичното законодателство, уточни той.

Сандов побясни, че това, което в момента спира реализацията на проекта на АМ "Струма" по последния ОВОС, е, че липсват специфични цели за зоната. Трябва да се направи една обективна оценка и за трите варианта за АМ "Струма", но в момента, ако нещо се направи, би било на парче и застрашава България да влезе в нова наказателна процедура, предупреди екоминистърът.

Довършването на АМ "Струма" - пред реален риск да се отложи за след 2030 г.

Довършването на АМ "Струма" - пред реален риск да се отложи за след 2030 г.

Ако държавата не завърши строителството през Кресненското дефиле до октомври

Ние сме интензивен диалог с МРРБ, но очакваме и от тяхна страна да има определена стъпка, очаква Сандов и заяви, че е готов да съдейства на регионалното министерство.

Това, което МРРБ направи е, че въведе въпросните ограничители между двете платна и ограничителна скорост, както и постави полицейска кола. Ако в момента тръгнем да изграждаме новия проект, няма да се появи ново трасе от другото страна на планината, посочи Сандов. Той смята, че катастрофите с настоящите мерки ще намалеят.

Екоминистър потвърди намерението си да не отменя заповедта за затварянето на ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград. Сандов няма намерение да застрашава екологичното законодателство, за да удовлетвори искане хора да работят и живеят в условия, които не са добри.

Протестите на гражданите, които работят към "Марица 3", трябва да са към работодателя, който трябва да влезе в изискванията на закона. ТЕЦ-ът не е изпълнил е предписанията по комплексното разрешително.

Припомняме, че работата на централата бе прекратена принудително от страна на РИОСВ - Хасково на 21 април, като на 29 май областният съд потвърди заповедта. Причината за спирането на мощността - превишаване на нормите на серен диоксид.

Откакто е затворено предприятието няма нито едно превишаване на въздуха в Димитровград, заяви Сандов.

Борислав Сандов: ТЕЦ Марица 3 системно е нарушавал нормите за серен диоксид

Борислав Сандов: ТЕЦ Марица 3 системно е нарушавал нормите за серен диоксид

Някои от стойностите са преминали алармения праг

Във връзка с дюните по Черноморието, Сандов увери, че навсякъде, където има риск МОСВ е там. Разрушаване на дюни не бихме допуснали, не бихме допуснали и застрояване на диви плажове, каза още той.