Жителите на с. Осиково, обл. Смолян са подали оплакване във Върховна административна прокуратура (ВАП)за незаконосъобразното увеличение на цената с над 60% на ВиК услугите, предоставени от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Смолян.

За сигнала съобщават от Върховна административна прокуратура.

С Решение № Ц-32/30.12.2022 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличава цената на ВиК услугите в селото и новата цена е 3,29 лв. за кубик.

В жалбата жителите на селото описват, че преди години са прокопали на ръка изкопите за водопровод. Водопроводът не е сменян, няма монтиран филтър за пречистване и водата е с влошено качество при валежи и снеготопене. Довеждащият водопровод с разстояние от 5 км по етернитови тръби и е канцерогенен. В с. Осиково до момента не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян.

Освен за неправомерно решението за увеличение на цената за кубик вода, жителите сигнализират и за начисляване на такса за обратните води. Също и за това, че до момента от ВиК-Смолян не са извършвани никакви инвестиции, за да се подобри качеството на водата в селото.

Относно оплакванията за качеството на водата в с. Осиково, обл. Смолян е сезирана и Окръжна прокуратура - Смолян. Започнала е проверка от КЕВР, за резултатите следва да бъдат уведомени ВАП и Окръжна прокуратура - Смолян, има и неприключило дело в Административен съд - София.