Прокуратурата прави проверка във Врачанско заради съмнения за изборен туризъм преди местните избори наесен, предаде bTV.

Според сигнал до държавното обвинение със съдействието на кмета на криводолското село Галатин в една къща са регистрирани девет души.

Въпреки че на адреса от години живеят само двама души, малко преди крайния срок за уседналост, който дава възможност да се гласува наесен, временна регистрация, но без в действителност да живеят в имота, са получили девет души от съседно село. По случая е разпоредена незабавна проверка.

Стопанинът на къщата обясни, че е подписал документи, без да знае за какво. Жената, която ги донесла, го успокоила, че кметът я праща.

От началото на годината до изтичане на крайния срок в селото са регистрирани 92 нови временни избиратели. Те обаче живеят в Галатин само на документи.

Кметът на селото Петър Великов се оправда, че направените от другите партии регистрации са много повече от неговата партия. За къщата с деветимата нови обитатели Великов обясни, че си позволил да поиска от стопанина услуга, тъй като преди време му решил здравословен проблем. Той обаче отрича да е обещавал работа на стопанката на къщата с деветимата новодомци.

От проверката на прокуратурата, която се очаква да приключи до дни, ще стане ясно дали има нещо противозаконно. Засега е известно, че за кметския пост в селото ще се борят най-малко четирима кандидати.