Жителите на местност "Пчелина" във Врана излязоха на протест заради лошата инфраструктура. Те блокираха ул. "Прилеп", което предизвика задръствания, предаде БТА.

По думите на един от протестиращите от години всички живеещи и работещи в района от години газят в кал, нямат нормални улици, градски транспорт, осветление, озеленяване. Също така присъстващите подчертаха, че линейки трудно влизат в зоната, а започва и учебна година, като не е ясно как децата ще стигат до училище.

На място бяха кметът на Варна Благомир Коцев и главният инженер на "ВиК - Варна" Благовест Крачев.

Коцев обясни, че разкопаванията в района на "Пчелина" са в рамките на големия проект за водния цикъл на Варна, чийто краен срок е 2026 година. Договорът с ВиК е подписан от бившата администрация, посочи Коцев.

Жителите на две варненски села протестират заради незавършен ремонт на път

Жителите на две варненски села протестират заради незавършен ремонт на път

Те ще затворят пътя Варна - Бургас в град Бяла

Кметът уточни още, че когато се е подписвал този договор, общината е дала всички права на ВиК да контролира работата на изпълнителите. Въпреки това всяка седмица имаме по две срещи с пътните фирми и ВиК, за да оказваме натиск, каза Коцев. Според представителите на администрацията в договора не са предвидени санкции за неспазване на срокове.

Относно ремонта на ул. "Прилеп", която днес протестиращите блокираха, Благомир Коцев подчерта, че проектът за ремонта ѝ е изначално объркан. По думите му е предвидено пътят да остане тесен и сега администрацията трябва да реши дали да прави нов проект или да го остави в настоящия вариант.

Той не отхвърли обвиненията на протестиращите, че целият град е станал заложник на строителни фирми. Коцев обясни, че е същият и проблемът със сметопочистването - общината не може да прекъсне настоящия договор, чиито клаузи не са изгодни за града.

Коцев обеща на недоволните да организира среща следващата седмица между протестиращите и представители на ВиК и фирма "Инжстрой", за да се търси съвместно решение за по-бързото разрешаване на натрупаните проблеми.

Главният инженер на "ВиК - Варна" каза, че вчера са приключили изпитанията на нов участък от магистрален водопровод, което ще помогне да започне оправянето на някои от улиците, като допълни, че сега в района трябва да бъдат подменени и други стари водопроводи. Благовест Крачев обаче не пое ангажимент за конкретни срокове. Същата бе позицията и на представителя на "Инжстрой" Методи Иванов. И двамата подчертаха, че така или иначе крайният срок за изпълнението на големия проект е 2026 г.

Варненци не искат център за наркозависими в квартала си

Варненци не искат център за наркозависими в квартала си

Според тях, присъствието на такъв център ще доведе до увеличаване на престъпността в района