Жителите на на ж.к. "Манастирски ливади-изток" планират протестират пред дома на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Неделя по обед недоволните хора ще излязат да протестират на кръстовището на ул. "Шарл Шампо" и ул. "Боянски водопад", за да демонстрират недоволството си от неадекватните условия на живот в "елитния" квартал "Манастирски ливади", обявяват в организирано събитие във Фейсбук.

"Хората, живеещи в квартал, в който няма нито една построена в цялост улица, нито една детска градина, училище или обществена зелена площ, ще излязат на протест с искания за моментално започване на процедура за нов подробен устройствен план", пише в исканията на протестиращи. Според тях в квартала няма ред в това кой, къде и как може да строи.

Пореден протест срещу презастрояването в столичния квартал "Дружба"

Пореден протест срещу презастрояването в столичния квартал "Дружба"

Пешеходната алея между двата квартала все още не е възстановена

Сред исканията им да и моменталното намиране на терени, които да се отчуждят за изграждане на детски градини, средно училище, обществени зелени площи и паркинги.

Съседите на софийския кмет искат въвеждане на еднопосочно движение по улиците, обособяване на Зона 30 в квартала и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване. Неправителствената организация "Спаси София" също подкрепя протеста. НПО ще представи изводи от транспортното проучване, проведено в началото на годината съвместно със Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура".

По тяхно мнение, независимо, че имоти в квартала се продават като елитни, а кварталът като добре свързан, в действителност "Манастирски ливади" е много недостъпен. "Проучването ни показа, че над 70% от шофьорите в квартала са принудени да шофират и биха ползвали градски транспорт, ако имаше такъв", изтъкват от организацията.

Жители на "Младост" 1 скочиха срещу строеж на 20-етажна сграда

Жители на "Младост" 1 скочиха срещу строеж на 20-етажна сграда

Фандъкова обеща да няма сграда вместо паркинг и паркинг вместо градинка

Инициативният комитет сформиран от жителите на "Манастирски ливади" информира, че ще иска оставките на кмета на район Триадица инж. Терзиев и главният му архитект - арх. Шишков. Оставките им се искат "заради систематичният им провал да спазят поетите пред общността ангажименти". "Ще настояваме да подадат незабавно оставки", съобщава инициативният комитет и обяснява, че на протеста ще бъде поискано и отзоваването на всички общински съветници от комисията по архитектура и градоустройство