Жителите на столичния квартал "Младост" 1 излязоха на протест срещу проект за строителството на 20-етажна сграда на мястото на паркинг.

Понеже в момента теренът се използва за паркинг, за да има къде да се паркират колите след построяването на сградата, в плановете на проекта е предвидено зелена площ в съседство да бъде превърната в паркинг.

Става въпрос за терен, който се намира пред блок 11 в столичния квартал, само на 10 - 15 метра от останалите жилищни блокове в квартала.

Според жителите на Младост построяването на 20-етажен блок в непосредствена близост до останалите блокове "... ще изяде и слънцето, и въздуха в квартала", заявиха те пред bTV.

"И без това няма място да паркираме колите си. Няма място и да разхождаме децата си. Прахът е много, всичко е потънало в мръсотия", заявяват притеснените столичани.

Според изпълнителния директор на фирмата, която е собственик на терена, мястото няма да се застроява или поне такива са плановете за сега. Теренът е бил придобит чисто инвестиционно - фирмата се занимавала с продажба на недвижими имоти.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова това не се случва само в Младост. Кметът посочи, че специално в тези райони подобни случаи се срещат често, защото имало проблеми, предизвикани от възстановяването на земеделските земи. Кметът заяви, че е направила специална среща с министърът на земеделието относно този проблем.

"Този терен е бил частна собственост... още през 2009 година там е заложено да се построи блок. Ще направя възможното там сграда да не бъде построена", допълни Фандъкова.

Кметът обясни, че проблемът основно е в това, че всеки един подобен случай трябва да бъде разгледан отделно. "... има вече направени предложения. Подготвяме и нови предложения за регулаторни промени, за да може да се вземат по-генерални решения. Тези случаи сега се гледат един по един, което е много сложно". Поради това Столична община работи за промяна на регулацията, за да може тези случаи да бъдат сложени под общ знаменател, добави Фандъкова.

Жителите на Младост обаче не вярват на думите на Фандъкова - "... до 2 месеца тук ще има багери и огромна дупка... Искат да ни вземат слънцето, въздуха, спокойствието...", посочиха те.

Други притеснени граждани обаче обявиха, че ще предприемат и по-крайни мерки, ако на мястото започне строеж - "... сложат ли се огради, ние лягаме на "Цариградско шосе"... въпросът е морален", заплашиха жителите на "Младост" 1.