Жителите на бургаския квартал "Банево" излязоха на протест срещу дейността на кариера за инертни материали, намираща се в непосредствена близост до домовете им, съобщи БНР. Конкретният повод за протеста на гражданите са предвидените за днес контролирани взривове в кариерата.

Жителите се оплакват, че взривовете в кариерата са ежедневие и освен че замърсяват въздуха, взривовете ги тероризирали с шум и разрушавали домовете и дворовете им.

В същото време служителите на кариерата излязоха на импровизиран контра-протест с плакати "Искаме работа". Кариерата се експлоатира от общинското предприятие "Благоустройствени строежи".

Стана ясно и че протестиращите са внесли до прокуратурата сигнал за дейността на кариерата. Според сигнала кариерата няма право да извършва подобна дейност. В писмо до гражданите пък Министерството на енергетиката посочва, че концесионен договор за кариерата не е сключван с общинското дружество.

Според съобщение на община Бургас за днешния ден са планирани взривове и хората не трябва да се доближават на разстояние от един километър от кариерата. Въпреки това хората твърдят, че кариерата се намира на по-малко от километър от домовете им.

Според началника на общинското предприятие "Благоустройствени строежи" Иван Апостолов в кариерата не се добиват инертни материали, а взривовете се извършват заради обезопасителни дейности. По думите му това са стандартни процедури на кариерата и те не нарушават по абсолютно никакъв начин закона. Той беше и категоричен, че кариерата ще продължи да функционира, защото към момента там не се извършва добив на подземни богатства.
Апостолов призна и че дружеството няма подписан договор за концесия, но аргументира взривовете с това, че взривовете са за оформяне и безопасност - за да не падат скали от кариерата.

Близки на убития в катастрофа колоездач протестират пред съда в Бургас

Близки на убития в катастрофа колоездач протестират пред съда в Бургас

Владимир Колев шофирал с 2,7 промила алкохол в кръвта

Днес в Бургас има и друг протест - срещу войната по пътищата. Перд Съдебната палата в Бургас се събират близките на загиналия в катастрофа в Приморско колоездач Евелин Дуков.